İngiltere ABD'nin Irak işgali sırasında çaldığı tarihi eserleri iade ediyor

İngiltere ABD'nin Irak işgali sırasında çaldığı tarihi eserleri iade ediyor

İngiltere'nin ünlü müzesi British Museum, Irak'a ait yüz elli altı tarihi eseri iade etti.

İngiltere'nin ünlü müzesi British Museum, Irak'a ait yüz elli altı tarihi eseri iade etti. Bazılarının yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen eserlerin Irak'ın Amerika Birleşik Devletleri tarafından işgali sırasında ele geçirildiği ve organize satıcılar aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaçırıldığı tahmin ediliyor.

İade edilen kil tabletlerin tarihin ilk yazı örneklerinden olduğu belirtiliyor. Tabletlerin çoğunu Irisagrig adlı yere ait idari arşivlere kayıtlı ekonomiyle ilgili yazılar oluşturuyor. Eserler arasında ayrıca Eski Babillilerden kalma hukuki ve okula ait metinler bulunuyor. Matematiksel bir metnin de tarımla ilgili olabileceği tahmin ediliyor.

British Museum, karaborsada yüzbinlerce Türk Lirası'na alıcı bulabileceği belirtilen eserlerin 2011 yılında İngiltere'ye yanlış beyanla sokulduğunu ifade ediyor.

Saddam'ın devrilmesinden bu yana on binlerce tarihi eser ülkeden kaçırıldı

Irak'ın Amerikan askerleri öncülüğündeki işgali döneminde Bağdat'taki Irak Ulusal Müzesi'nden 15 bin kadar eserin kaçırıldığı biliniyor. Ayrıca ülke çapındaki arkeolojik alanlardan binlerce eserin çalındığı tahmin ediliyor. Bu eserlerden yaklaşık 8 bini Irak'a iade edildi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.