İngiltere ABD'nin İran'a yönelik saldırısına katılmaya mı hazırlanıyor?

İngiltere ABD'nin İran'a yönelik saldırısına katılmaya mı hazırlanıyor?

İngiltere'nin İran'a yönelik savaşta ABD'nin İngiliz üslerini kullanımını onayladığı bildirildi.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Andy Burnham, ABD'nin İran'a karşı saldırılar için İngiliz askeri üslerini kullanmasını onayladı.

Konuya dair bilgi sahibi kişilere göre önceki Başbakan Keir Starmer, ABD operasyonlarının bu ay yeniden başlamasının ardından İngiliz politikasını görüşmek üzere cuma günü üst düzey bakanlar ve yetkililerle bir toplantıya başkanlık etti.

Söz konusu toplantıda bakanlar, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia ve İngiltere'nin Gloucestershire bölgesindeki RAF Fairford üslerinin ABD uçakları tarafından kullanılabileceğine ilişkin mevcut politikanın sürdürülmesine karar verdi.

Pazartesi günü başbakanlık görevine başlayan Burnham'ın görüşme hakkında bilgilendirildiği ve alınan karara katıldığı belirtildi.

Kaynaklara göre Burnham, ABD saldırıları için İngiliz üslerinin kullanılması konusunda önceki hükümetin politikasını sürdürecek.

Burnham'ın, her ikisi de üslerin kullanılmasına karşı çıkan sol eğilimli Yeşiller Partisi ve Liberal Demokratlardan eleştiri alması muhtemel. Bu partiler, üslerin kullanılmasının İngiltere'yi savaş suçlarına ortak hale getirdiğini savunuyor.

Burnham, pazartesi günü başbakan olduktan sonra Trump'la telefonda görüşmüştü. Ofisinin görüşmeye ilişkin açıklamasına göre "Başbakan, İngiltere'nin Hürmüz Boğazı'nda deniz taşımacılığının güvence altına alınmasına yönelik taahhüdünü ortaya koydu."

Bölgesel kaynaklar, İngiltere'nin yakın dönemde İran'a yönelik saldırılara doğrudan katılabileceğini ifade ediyor.

İngiliz uçaklarının İran'daki bombardımanlara katılımının bölgedeki savaşı genişleteceği değerlendiriliyor.

İran, daha önce İngiltere'nin Kıbrıs'taki üslerine, İngiltere'nin ABD'ye üslerini kullandırması sebebiyle saldırılar düzenlemişti.

Kaynak: Mepa News

tg.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.