İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: İsrail'e desteğimiz koşulsuz değil

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: İsrail'e desteğimiz koşulsuz değil

İngiliz hükümeti, 7 Ekim’de Gazze’ye yönelik saldırı başlattığından bu yana İsrail'in sadık bir müttefiki oldu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in üçü İngiliz olmak üzere yedi yardım görevlisinin ölümüne neden olan hava saldırısından günler sonra Pazar günü bir gazetedeki köşe yazısında, İngiltere'nin İsrail'e verdiği desteğin uluslararası insani hukuka uymasına bağlı olduğunu söyledi.

Cameron The Sunday Times'taki yazısında "Desteğimiz koşulsuz değil" dedi.

"Böylesine başarılı ve onurlu bir demokrasinin, kendisine meydan okunduğunda dahi uluslararası insani hukuka riayet etmesini bekliyoruz."

İngiliz hükümeti, 7 Ekim’de Gazze’ye yönelik saldırı başlattığından bu yana İsrail'in sadık bir müttefiki oldu. Ancak Cameron son aylarda Filistin bölgesindeki vahim insani durum karşısında kullandığı dili sertleştirdi.

Cameron Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in daha fazla yardıma izin vermemesi halinde kitlesel açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu. Cumartesi günü İngiltere, uluslararası bir çabanın parçası olarak Gazze’ye yardım göndermek üzere bir donanma gemisi sağlayacağını söyledi.

Pazar günü 7 Ekim saldırısının üzerinden altı ay geçmesi münasebetiyle bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Filistinli gruba İsrailli rehineleri serbest bırakması ve çatışmalara derhal ara verilmesi çağrısını yineledi.

Sunak, "İsrail'in Hamas teröristlerinden gelen tehdidi bertaraf etme hakkının yanında durmaya devam ediyoruz... Ancak tüm Birleşik Krallık akan kan karşısında şok olmuş durumda ve ihtiyacı olanlara yiyecek götüren cesur İngiliz kahramanların öldürülmesi karşısında dehşete düşmüş durumda" dedi.

Hukuki mücadele

İngiltere hükümeti ayrıca İsrail'in Gazze'deki savaşı yürütmesine ilişkin, İngiltere'nin silah ihracatını etkileyebilecek en son hukuki tavsiyesini yayınlaması için baskı altında.

Geçtiğimiz hafta üç eski Yüksek Mahkeme yargıcı, 600'den fazla İngiliz hukukçuya katılarak hükümetin İsrail'e silah satışını durdurması çağrısında bulundu ve bunun İngiltere'yi Gazze'deki soykırımın suç ortağı haline getirebileceğini söyledi.

İngiltere 2022 yılında İsrail'e 42 milyon poundluk (53 milyon dolar) silah tedarik etti. Aralık ayında hükümet bu ihracatın devam etmesine ancak denetim altında tutulmasına karar verdi.

Cameron 8 Mart'ta bu konuda yeni bir değerlendirmenin yapılmakta olduğunu ve "önümüzdeki günlerde" sonuçlanacağını söyledi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin olası dışişleri bakanı David Lammy, hükümetin son hukuki tavsiyesinin bir özetini yayınlaması çağrısında bulundu.

BBC'ye verdiği demeçte Lammy, "Uluslararası insancıl hukuk ve ... ihracat ve lisanslama konusundaki yükümlülüklerimizin ... ihlal edilmiş olabileceğine dair çok ciddi endişelerim var" dedi.

Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden Sky News'e yaptığı açıklamada hükümetin hukuki tavsiye yayınlamayı planlamadığını ancak İsrail'e "açık çek" verdiğini reddetti.

Dowden, "Elbette İsrail hatalar yaptı ve büyük hatalar yaptı ve bunun için onlardan hesap sormalıyız" dedi.

"İsrail'i yüksek standartlara tabi tutmamız doğru. Ancak bazı insanların bu davayı İsrail'e karşı yürütme biçiminden bir parça zevk aldıklarını düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.