İngiltere elektronik sigarayı yasaklıyor

İngiltere elektronik sigarayı yasaklıyor

Sunak hükümeti ayrıca İngiltere ve Galler'de çocuklara yasadışı olarak elektronik sigara satan dükkanlara para cezası getirmeyi planlıyor.

Başbakan Rishi Sunak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin gençlerin elektronik sigara kullanımındaki artışla mücadele etmek amacıyla tek kullanımlık e-sigaraların yasaklanmasına yönelik bir yasa çıkaracağını duyurdu.

Sunak, planının resmi duyurusu öncesinde yaptığı açıklamada, "Her ebeveyn ya da öğretmenin bildiği gibi, şu anda en endişe verici eğilimlerden biri çocuklar arasında elektronik sigara kullanımındaki artıştır ve bu nedenle yaygın hale gelmeden önce harekete geçmeliyiz" dedi.

"Gençlerin elektronik sigara kullanımındaki artışa neden olan tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklamak için cesur adımlar atacağım ve elektronik sigara aromalarını kısıtlamak, düz ambalajlar uygulamak ve elektronik sigaraların mağazalarda sergilenme şeklini değiştirmek için yeni yetkiler getireceğim"

Hükümet, 18 yaşın altında tek kullanımlık elektronik sigara kullananların oranının son iki yılda neredeyse dokuz kat arttığını gösteren son rakamlara atıfta bulundu.

Sunak hükümeti ayrıca İngiltere ve Galler'de çocuklara yasadışı olarak elektronik sigara satan dükkanlara para cezası getirmeyi planlıyor.

Sağlık uzmanları öneriyi memnuniyetle karşılarken, Sağlık Bakanlığı Baş Tabibi Chris Whitty yasanın "gelecek nesiller üzerinde büyük bir halk sağlığı etkisi" olacağını söyledi.

Sunak geçen yıl İngiltere'yi dumansız bir ülke haline getirmek için planlarını sunmuştu.

Sunak'ın Downing Street'teki ofisinden yapılan açıklamada, önerisinin 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğan herkese tütün ürünleri satılmasını suç haline getireceği ve sigara içme yaşını tüm nüfusa uygulanana kadar her yıl bir yıl yükselteceği belirtildi.

Sunak, Ekim ayında Muhafazakar Parti'nin yıllık konferansında, "Gelecekte sigara içme yaşının her yıl bir yıl yükseltilmesini öneriyorum. Bu, bugün 14 yaşında olan bir çocuğa asla yasal olarak sigara satılmayacağı ve onların ve nesillerinin sigarasız büyüyebileceği anlamına geliyor.” diye konuşmuştu.

Halihazırda İngiltere ve Galler'de tütün ürünleri satın alma yaşı 18'dir.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.