İngiltere Hürmüz Boğazı konusunda devreye girdi
İngiltere, Hürmüz Boğazı’ndaki krizi ele almak için 35 ülkenin katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
İngiltere, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için uluslararası bir koalisyon oluşturulması amacıyla perşembe günü çok sayıda ülkenin katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper’ın başkanlık edeceği çevrim içi toplantıya Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 35 ülkenin katılması bekleniyor.
Toplantının, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin bölgeden enerji temin eden ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini söylemesinin ardından düzenleneceği belirtildi.
ABD’nin ise toplantıya katılması beklenmiyor.
Küresel petrol tüketiminin yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı, ABD ve İsrail’in Şubat ayı sonunda İran’a yönelik başlattığı saldırılara karşılık olarak Tahran yönetimi tarafından fiilen kapatılmıştı.
Enerji fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle boğazın yeniden açılması dünya genelinde hükümetlerin öncelikli gündemlerinden biri haline geldi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, görüşmelerde ateşkes sağlanmasının ardından bölgedeki deniz ulaşımının yeniden güvenli hale getirilmesi için “tüm diplomatik ve siyasi seçeneklerin” değerlendirileceğini söyledi.
Avrupa ülkeleri başlangıçta Trump’ın bölgeye donanma gönderilmesi çağrısını, çatışmaya sürüklenme endişesi nedeniyle reddetmişti. Ancak enerji fiyatlarındaki artışın küresel ekonomi üzerindeki etkileri nedeniyle Avrupa ülkelerinin boğazın yeniden açılması için ortak bir plan geliştirmeye çalıştıkları belirtiliyor.
Avrupalı yetkililere göre planın ilk aşamasında boğazdaki mayınların temizlenmesi, ikinci aşamasında ise bölgede seyreden petrol tankerlerinin güvenliğinin sağlanması yer alabilir.
Starmer, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasının kolay olmayacağını belirterek bunun askeri kapasite ile diplomatik girişimlerin birlikte yürütülmesini gerektireceğini söyledi.
Kaynak: Mepa News, Reuters