"İngiltere Rusya'nın NATO'ya üye olmasını önerdi"

"İngiltere Rusya'nın NATO'ya üye olmasını önerdi"

İngiltere'de 1995 yılına ait gizli belgelerde, dönemin İngiliz Savunma Bakanı Malcolm Rifkind'in, hükümete Rusya’nın NATO’ya ‘ortak üye’ olarak alınmasını önerdiği ortaya çıktı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, 1995’te dönemin Savunma Bakanı Malcolm Rifkind, Başbakan John Major ve kabine üyeleri ile yaptığı görüşme sırasında Rusya’nın NATO'ya ‘ortak üye’ olarak alınmasını önerdiği ortaya çıktı.

Sputnik'in haberine göre, görüşme sırasında Rifkind, Rusya’nın NATO’nun çalışmalarına katılmaması durumunda bu ülkenin yeniden otoriter yönetime dönme riskinin bulunduğunu, Batı’nın ise 'muazzam tarihi bir fırsatı' kaçırabileceğini savundu.

Rifkind’in önerdiği gizli plana göre Rusya, Kuzey Atlantik İttifakı'na tam üyeliğe sahip olmayacak, ancak NATO toplantılarına ‘ortak üye’ olarak katılabilecekti. İngiliz Savunma Bakanı böylelikle o zamanki Rusya lideri Boris Yeltsin’e ‘Rusya’yı daha normal bir Avrupa ülkesi yapmasına’ yardımcı olmayı umuyordu.

Başbakan Major’un bu öneriyi ne şekilde karşıladığının açıklanmadığını yazan gazete, ancak Rifkind’in savının diğer kabine üyeleri tarafından pek destek görmemiş olabileceğini, zira dönemin Maliye Bakanı Kenneth Clarke’ın NATO’yu genişletme önerisine kuşku ile karşıladığını, ayrıca bu tür fikirlerin saçma olduğunu ve kabine üyeleri ile tartışılamayacağını savunduğunu ifade etti.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.