İngiltere seçimleri: Sandıktan koalisyon çıktı

İngiltere seçimleri: Sandıktan koalisyon çıktı

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit müzakerelerinde elini kuvvetlendirmek için gittiği erken seçimlerde sahip olduğu çoğunluğu yitirdi.

İngiltere'deoy sayımının büyük ölçüde tamamlandığı seçimlerde alınan kısmi sonuçlara ve özel kurumların tahminlerine göre muhafazakarlar mutlak çoğunluğu kazanamadı.

Reuters May'in muhafazakarlarının 650 sandalyeli parlamentoda oyların 308'ini aldığını, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin ise 258 sandalye aldığını duyurdu. Çoğunluğu kazanmak için 326 sandalye gerekiyordu. 

Avrupa Birliği'nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Pierre Moskovici, İngiltere seçimin sonuçlarına dair bir değerlendirmede bulunarak, "Sonuçlar Brexit görüşmelerinin ruhunu kuşkusuz etkileyecek" dedi.

Corbyn: May istifa etmeli

May "Şu anda bu ülkenin ihtiyacı olan şey istikrardır" şeklinde bir açıklama yaptı ve muhafazakar partinin çoğunluğu sağlaması durumunda istikrarın olacağını belirtti. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise May'in halktan güçlü bir yetki alma planının geri teptiğini, istifa etmesi  ve "bu ülkenin insanlarının gerçek temsilcisi olan partiye yol açması" gerektiğini söyledi.

Siyasi gözlemciler, seçim sonucunun May'in erken seçim kararını 'dev bir hesap hatası' olduğunu gösterdiği görüşünde.

Ancak İngiliz basını ezici bir çoğunlukla parlamentoya dönme vaadiyle erken seçim kararı alan ve 'güçlü ve istikrarlı liderlik' vaadiyle de seçim kampanyasını yürüten May'in istifa etme niyetinde olmadığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.