İngiltere Ukrayna için 'şimdiye kadarki en büyük' askeri destek paketini açıkladı

İngiltere Ukrayna için 'şimdiye kadarki en büyük' askeri destek paketini açıkladı

Paket füzeler, zırhlı araçlar ve yeni insansız hava araçları inşa etmek için fonlar içeriyor.

İngiltere, Rusya'nın işgaline karşı mücadelesinde Ukrayna'ya yardım etmek üzere bugüne kadarki en büyük askeri destek paketini açıkladı.

Londra'dan Salı günü yapılan açıklamada Başbakan Rishi Sunak'ın Polonya ziyareti sırasında 500 milyon poundluk (620 milyon dolar) paketle ilgili ayrıntıları vereceği belirtildi.

Ukrayna, Rus güçlerinin cephe hatlarında ilerleme kaydetmeye başlaması ve hava saldırılarını arttırması nedeniyle umutsuzca daha fazla yardım çağrısında bulunuyordu.

İngiltere bu açıklamayı, Beyaz Saray'ın ABD'den uzun süredir ertelenen yaklaşık 60 milyar dolarlık bir yardım paketini hayata geçirmeye çalıştığı bir dönemde yaptı.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, bu paranın İngiltere'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımın toplamını bu mali yılda 3 milyar sterline (3.71 milyar dolar) çıkaracağı belirtildi.

Yeni paket mühimmat, hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve mühendislik desteğini finanse edecek. Hükümet insansız hava araçlarının "Birleşik Krallık'ta tedarik edileceğini ve fonların yerel savunma tedarik zincirlerinde bir ölçek büyütmeyi destekleyeceğini" söyledi.

İngiltere'nin "şimdiye kadarki en büyük tek ekipman paketi" olarak adlandırdığı bu paket ayrıca 60 bot ve 1.600'den fazla saldırı ve savunma füzesinin yanı sıra Storm Shadow uzun menzilli, hassas güdümlü füzeleri de içerecek.

Aralarında 162 zırhlı aracın da bulunduğu 400'den fazla aracın yanı sıra 4 milyon adet hafif silah mühimmatı da teslim edilecek.

"Ukrayna'yı Rusya'nın vahşi emellerine karşı savunmak bizim ve tüm Avrupa'nın güvenliği için hayati önem taşımaktadır. Putin'in bu saldırganlık savaşında başarılı olmasına izin verilirse, Polonya sınırında durmayacaktır." dedi Sunak.

Sunak Varşova'da Polonya Başbakanı Donald Tusk ile ikili ilişkileri, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de Avrupa'nın güvenliği ve Ukrayna'ya destek konularını görüşecek. Sunak daha sonra Berlin'de Şansölye Olaf Scholz ile görüşmek üzere Almanya'ya geçecek.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps paketin Avrupa'da istikrarın yeniden sağlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Shapps, "Birleşik Krallık NLAW füzelerini ilk sağlayan, modern tankları ilk veren ve uzun menzilli füzeleri ilk gönderen ülke oldu" dedi.

"Şimdi daha da ileri gidiyoruz. Dünyanın Ukrayna'nın verdiği varoluş savaşını unutmasına asla izin vermeyeceğiz ve bizim sürekli desteğimizle kazanacaklar."

İngiltere başbakanlık ofisi Sunak'ın Polonya için de bir önerisi olduğunu ve "önümüzdeki yıl Polonya üzerinde NATO hava gözetimi yapmak üzere bir RAF (Kraliyet Hava Kuvvetleri) Typhoon filosu konuşlandırmayı" teklif ettiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Batı'dan daha fazla yardım talep ediyor. Rusya son aylarda göreceli askeri kazanımlar elde etti ve Ukrayna altyapısına saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

ABD Temsilciler Meclisi Cumartesi günü Ukrayna için 60 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini kabul etti. Paket, bu hafta görüşmelere başlaması beklenen Senato tarafından onaylanmayı bekliyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.