İngiltere Ukrayna'da deniz üssü inşa ediyor

İngiltere Ukrayna'da deniz üssü inşa ediyor

İngiliz askeri uzmanlardan oluşan bir ekibin, Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Oçakov'da deniz üssü inşa etmek üzere çalışmalara başladığı öne sürüldü.

Eski Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Yarbayı Vasiliy Prozorov, İngiltere'den gelen askeri uzmanlardan oluşan bir ekibin, Ukrayna'nın liman kenti Oçakiv'de (Özi) deniz üssü inşa etmeye başladığını ve ekibin güvenliğinin özel bir şirket tarafından sağlandığını söyledi.

Sputnik'in aktardığı habere göre Prozorov, "Birleşik Krallık, Ukrayna'nın güneyinde, özellikle de Mikolayev'de aktif olarak faaliyet gösteriyor ve İngiliz uçakları düzenli olarak Kulbakino hava üssüne geliyor" ifadelerini kullandı.

Eski yetkili, sahada faaliyet yürüten askeri uzmanların ya da güvenlik görevlerinin tam sayısına ilişkin herhangi bir detay vermedi.

Oçakiv (Özi) şehrinin konumu:

Antik çağlardan beri bir yerleşim alanı olan bölgede, 1492 yılında Kırım Tatarlarınca "Özi/Özü" şehri kuruldu. Bir dönem "Akkerman" şehrine atıfla "Karakerman" olarak da anılan şehir, dönem dönem el değiştirmekle beraber 1788 yılına kadar Müslüman Türklerin hakimiyetinde kaldı. Osmanlı-Rus savaşlarının cereyan ettiği noktalardan biri olan Özi 1788'de Ruslarca ele geçirilirken, 1792 Yaş Antlaşması ile resmen Ruslara bırakıldı. Ruslar şehri Oçakov/Oçakiv olarak isimlendirdi.

1853-1856 Kırım Savaşı esnasında Fransız ve İngiliz güçlerince geçici bir süre ele geçirilen şehir, İkinci Dünya Savaşı'nda da 1941-1944 yılları arasında Romanya işgalinde kaldı.

Sovyetler Birliği'nın dağılma süreciyle beraber Ukrayna bağımsızlığını ilan ederken, şehir Ukrayna'nın bir parçası olacaktı.

Kaynak: Mepa News

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum