"İngiltere Ukrayna'ya Storm Shadow seyir füzesi vermeyi planlıyor"

"İngiltere Ukrayna'ya Storm Shadow seyir füzesi vermeyi planlıyor"

İngilterenin Ukrayna'yı kadar uzun menzilli Storm Shadow füzeleriyle silahlandırabileceği düşünülüyor.

(Fotoğraf: mbda-systems)

İngiltere'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füze gönderme arayışında olduğu belirtiliyor.

Washington Post'un haberine göre, İngiltere öncülüğündeki Ukrayna için Uluslararası Fon (IFU), 2 Mayıs'ta 300 kilometreye kadar menzile sahip füzeler dahil askeri ekipmanın Kiev yönetimine tedarik edilmesi arayışında olduğunu belirten bir ihale ilanı yayımladı.

İlana göre 300 kilometreye kadar menzile sahip 20 ila 490 kg arasında taşıma kapasitesine sahip karadan, denizden veya havadan fırlatılabilen seyir füzeleri Ukrayna'ya tedarik edilmek isteniyor.

scalp-10-004.jpg

Söz konusu füzenin hangi tip olduğu, ne zaman duyurusunun yapılacağı ve niteliği hakkında bilgi vermeyi reddeden İngiliz bir yetkiliye göre, Ukrayna'ya hangi ilgili silahın tedarik edileceğine dair nihai bir karar henüz verilmedi.

Ancak Washington Post'tan Karen DeYoung'a göre, füzelerle ilgili talep edilen özellikler ve kabiliyetler, havadan ateşlenebilen İngiliz üretimi Storm Shadow seyir füzesiyle benzerlik gösteriyor.

Storm Shadow füzeleri Ukrayna'ya ait Sovyet yapımı savaş uçaklarına entegre edilebiliyor ve Rus topraklarına doğru ateşlenme menziline sahip.

Ukrayna'nın savaşın başlamasından bu yana böylesi uzun menzilli bir füzeyi Batılı devletlerden teslim almak istediği biliniyordu. Daha önce Rusya topraklarına çeşitli hava saldırıları gerçekleştirdiği belirtilen Ukrayna, hibe edilen silahları Rus topraklarına doğru başlatmayacağına dair Batılı ülkelere daha önce güvence vermişti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak şubat ayında, ülkesinin Ukrayna'ya uzun menzilli silah sağlayacak ilk ülke olacağını söylemişti.

Öte yandan Storm Shadow füzeleri, Ukrayna kontrolündeki topraklardan Kırım'ın en büyük şehri Sivastopol ve Rusya'nın Karadeniz filosunun anakarargahına ateşlenebilecek menzile sahip.

Avrupa ve Basra Körfezi'nde bir dizi ülkenin cephaneliğinde bulunan Storm Shadow uzun menzilli füzeleri daha önce İngiltere tarafından 2003'te Irak'ta, Fransa, İtalya ve İngiltere tarafından 2011'de Libya'da kullanılmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.