İngiltere'de on binlerce kişi Gazze için yürüdü

İngiltere'de on binlerce kişi Gazze için yürüdü

Londra'da on binlerce kişi polisin katı kurallarına rağmen Filistin'e desten için yürüdü.

İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına derhal son verilmesi çağrısında bulunarak ve kuşatma altındaki bölgede ateşkes kararını savunmadığı için hükümeti eleştiren bir başka protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Cumartesi günü Londra'nın Bank Kavşağı'ndan Parlamento Meydanı'na yürüyen protestocular ellerinde "Ateşkes hemen şimdi", "Soykırıma son" ve Filistinlilerin popüler sloganı olan "Nehirden denize özgür Filistin" yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşe katılanların birçoğu, Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulunan ve ABD tarafından veto edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararında çekimser kaldığı için İngiltere'yi eleştirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze halkı uçuruma bakıyor" diyerek, on yıllardır kullanılmayan BM tüzüğünün 99. Maddesini devreye sokarak oylamayı tetiklemişti.

Bu madde Genel Sekretere "uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebileceğini düşündüğü herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunma" yetkisi veriyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar en az 17.700 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail tarafından katledilen Filistinli sivillerin yüzde 70'inden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Organizatörlerin açıklamasına göre 100,000 kişinin bir araya geldiği Londra mitingine katılan gruplar arasında Filistin Dayanışma Kampanyası, Stop the War Coalition ve Friends of Al Aqsa da vardı.

Protesto gösterisi, göstericilerin İsrail Büyükelçiliği çevresinde toplanmasını engellemek için bir tampon bölge de dahil olmak üzere polis tarafından belirlenen katı koşullar gölgesinde gerçekleştirildi.

13 kişi gözaltına alındı

İngiliz polisi tarafından yapılan açıklamada, "İsrail karşıtı sert ifadelerin olduğu" pankartlar taşıdıkları için 13 protestocunun gözaltına alındığı belirtildi.

Polis, "İsrail ile Nazi Almanyası arasında karşılaştırmalar yapan" bir pankart taşıyan bir adamın da "ırksal olarak ağırlaştırılmış kamu düzeni suçu" şüphesiyle gözaltına alındığını belirtti.

İki ay önce İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Londra'da ve dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde protestolar ve dayanışma yürüyüşleri düzenleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.