İngiltere'deki Müslüman toplum liderleri: Yaşadığı ülkeye sadık olmak her Müslümanın İslami görevidir

İngiltere'deki Müslüman toplum liderleri: Yaşadığı ülkeye sadık olmak her Müslümanın İslami görevidir

İngiltere'de birbiri ardına meydana gelen saldırıların sonrasında ülkedeki Müslüman topluluğun liderlerinden açıklamalar geldi.

İngiltere'nin başkenti Londra son üç ayda üç saldırı ile sarsıldı. IŞİD'in sorumluluğunu üstlendiği bu saldırılar İngiliz toplumunda endişeye sebep olurken siyasiler nezdinde de tartışmaları alevlendirdi.

"Müslüman nüfus teröre kaynaklık ediyor" iddiası

Bu tartışmanın bir konusu da ülkedeki Müslüman nüfus. Avrupa genelinde artan Müslüman nüfus özellikle Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde oldukça geniş bir kitle teşkil ediyor. Bu iki ülkenin başkentleri olan Paris ve Londra'da Müslüman nüfustaki artış gözle görülür seviyede yüksek. Müslümanların, toplam nüfus içerisindeki oranı da hayli fazla.

Söz konusu Müslüman nüfus, Avrupa'da özellikle aşırı sağcı gruplar tarafından teröre kaynaklık etmekle suçlanıyor. Avrupa'da son dönemde gücünü artıran sağcı partilerin siyasi söylemlerine de yansıyan bu suçlama, "Müslümanların ülkeden gönderilmesi" ve "Müslüman nüfusun sıkı takip ve gözetim altına alınması" gibi taleplere yol açıyor. Avrupa'da günden güne yükselen aşırı sağcı ve İslam karşıtı bu söylemler nefret suçlarını da körüklüyor. Nüfusun büyük bir bölümü, meydana gelen saldırılar için Müslüman toplumun suçlanamayacağı fikrini savunsa da, Müslümanları suçlayanların sayısı azımsanamayacak düzeyde. Avrupa'da yaşanan her saldırı sonrası bu oran artış gösteriyor.

Londra saldırıları sonrası Müslüman topluluklardan açıklamalar

Ancak Avrupa'da yaşayan Müslümanların oluşturduğu kuruluşların çoğu daima, kendilerine karşı bu tutumun haksız olduğunu ve yaşadıkları ülkelerin hukukuna saygılı olduklarını açıklıyor. İngiltere'de meydana gelen son saldırıların ardından ülkedeki Müslüman toplulukların temsilcilerinden birbiri ardına açıklamalar geldi.

Peterborough Müslüman Konseyi geçtiğimiz Pazar günü saldırıya ilişkin bir açıklama yayınladı, kuruluşun sözcüsü Dr. Şabina Esed Kayyum söz konusu açıklamanın şehirde yaşayan tüm Müslümanlar adına yapıldığını ifade etti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Peterborough Müslüman Konseyi başkentimizde yaşanan saldırıları en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu şiddet eylemleri aşırı derecede şok edicidir. Suçluların adalete teslim edilmesi için herkesi yetkililere yardımcı olmaya çağırıyoruz. Söz konusu kuruluş Manchester saldırısı sonrası saldırının kurbanları için, şehirdeki Feyzan-ı Medine Camii'ndeki Cuma namazının ardından 1000 Sterlin yardım toplamıştı.

"Ne hayata ne de inanca saygıları var"

Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Harun Khan da Londra'daki saldırılar sonrası şaşkınlığını ve üzüntüsünü dile geitren açıklamalar yaptı. "Bu saldırıyı yapanların ne hayata ne de inanca saygıları var" ifadesini kullanan Harun Khan "dualarım saldırıların kurbanlarıyla, Müslümanlar İngiliz yurttaşlarının hayatlarını mahveden bu korkaklara karşı öfkeli" sözlerini kullandı.

"Müslümanlar aşırılığın kökünü kurutmak için daha çok şey yapmalı"

Olayların ardından en kapsamlı açıklama ise Pakistan kökenli bir Müslüman olan Metropolitan Polis Şefi Mak Chishty'den geldi. Ülkedeki en yüksek rütbeli Müslüman polis olan Mak Chishty saldırılara ilişkin açıklamasında Müslüman toplumları "aşırılığın kökünü kurutmak" için daha çok şey yapmaya çağırdı. Açıklama esnasında çevresinde ülkedeki Müslüman toplumun liderleri ve temsilcileri bulunan Chishty şunları söyledi: Birleşik Krallık'ta üç ayda üç saldırı gerçekleşti. Bu da atılan adımlarda bir değişmeyi gerektiriyor.

"Yaşadığı ülkeye sadık olmak her Müslümanın İslami görevidir"

Mak Chishty ülkedeki tüm Müslüman topluluklar adına yapılan açıklamayı okudu, açıklamada şu ifadeler yer aldı: Müslüman toplumu, kendi insanları içerisinde ve İslam maskesi altında gizlenen terörizm musibetinin kökünü kazımalıdır. Yaşadığı ülkeye sadık olmak her Müslümanın İslami görevidir. Aşırılık ve nefretin toplumumuzun bazı unsurlarında nasıl tutunduğunu anlamak için kendimizi sorguluyoruz. Müslümanlar bu saldırıların tekrar yaşanmasının önüne geçmek için daha fazla şey yapmalı.

"Terör var çünkü ektiğimizi biçiyoruz"

Ülkede söz konusu saldırılardan Müslümanları sorumlu tutma yönelimi aşırı sağcılarla sınırlı kalmıyor. Toplumun diğer kesimlerinden ve hatta Müslümanlar arasından "sorunu Müslümanlarda arayan" kişilerin sayısı artsa da, terör saldırılarından İngiltere'nin politikalarını sorumlu tutanlar da mevcut. İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, İngiltere'nin dünya genelinde dâhil olduğu savaşlarla ülkedeki saldırılar arasında bağlantı kurmuştu. "Terörün nedenlerini anlamalıyız" ifadesini kullanan Corbyn, ABD'nin ve Batı'nın yöntemini ve hamlelerini eleştirerek "terörle savaş işe yaramıyor" demişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.