İngiltere'nin 'aşırıcılıkla mücadele' stratejisi Müslüman toplulukları olumsuz etkiliyor

İngiltere'nin 'aşırıcılıkla mücadele' stratejisi Müslüman toplulukları olumsuz etkiliyor

Birleşmiş Milletler'in Özel Raportörü, Müslüman toplum üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu gerekçesiyle İngiltere'nin 'terörle mücadele' stratejisini eleştirdi.

BM Özel Raportörü, İngiltere'nin 'aşırıcılıkla mücadele' stratejisi olan 'Önleme' (Prevent) yasa tasarısını Müslüman topluluklar üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı ve kamusal alanda özellikle Müslüman ailelerin çocuklarına yönelik kötümser davranışlara neden olması nedeniyle söz konusu stratejiyi eleştiren açıklamalarda bulundu.

BM 'terörle mücadele' araştırmalarında insan haklarının teşvik ve muhafaza edilmesi konusunda raporlar sunan Fionnuala Ni Aolain, İngiltere'nin stratejisinin Müslümanlar topluluklar üzerinde ayrımcı bir tarafı olduğu ve bilhassa bu stratejinin kamusal alanda çocuklara uygulanış biçimlerinin BM çocuk hakları sözleşmesiyle uygun düşmediğini ifade etti.

BM'nin Önleme stratejisi hakkında birtakım endişelere sahip olduğunu belirten Ni Aolain, söz konusu stratejinin uygulanma girişimlerinin daha çok İngiltere'deki dini veya etnik topluluklarını etkilediği konusunda uyardı.

İnsan hakları örgütleri, 'terörizmi' herhangi bir şekilde önlediğine dair kanıt sunmaması ve Müslümanlara yönelik ayrımcı davranışların meydana gelmesi nedeniyle, 2015 yılında duyurulan stratejinin sonlandırılması konusunda çağrıda bulundu.

İngiltere hükümeti, Önleme yasası kapsamında, anaokullarından başlayarak üniversitelere kadar eğitim kurumlarında, sağlık ve cezaevlerinde 'radikalleşmeye' eğilimli şahısların davranışlarının yetkililerce gözetlenmesi gerektiğini ilan etmişti.

Daha önce İngiltere'deki bir okulda Filistinlileri desteklediği gerekçesiyle bir öğrenci "terörle mücadele" ekiplerine ihbar edilmişti.

İngiltere, "'aşırıcılığa' meyilli bireylerin tespit edildiği ve bireylerin herhangi bir 'suç eylemine' yönelmesini engellediği" iddiasıyla 'Önleme' stratejisini savunuyor.

Stratejinin, daha çok çocuklar üzerinde olumsuz bir etki bıraktığı ve onları travmatize ettiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.