Irak Başbakanı: Suriye ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz

Irak Başbakanı: Suriye ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz

Irak Başbakanı Ali Zeydi, Suriye ile ekonomik iş birliğini geliştirmek istediklerini ve yakın zamanda Şam'ı ziyaret etmeyi planladığını açıkladı.

Irak Başbakanı Ali Zeydi, Suriye ile ekonomik iş birliğini geliştirmek istediklerini belirterek yakın zamanda Şam'ı ziyaret etmeyi planladığını açıkladı.

Zeydi ayrıca Irak'tan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik saldırı hazırlığına ilişkin herhangi bir gösterge bulunmadığını söyledi.

El Arabiya ve El Hadath televizyonlarına konuşan Zeydi, Suriye'nin Irak için önemli bir komşu ülke olduğunu belirterek iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin ilerletilmesi gerektiğini ifade etti.

Zeydi, Suriye'yi ziyaret etmeyi planladığını söylediği açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine önem verdiklerini kaydetti.

Bölgede son dönemde artan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Irak Başbakanı, komşu ülkelere yönelik herhangi bir saldırı girişiminin engelleneceğini vurguladı.

Zeydi, Irak topraklarından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni hedef alacak saldırılara dair herhangi bir emare bulunmadığını belirterek, son dönemde Körfez ülkelerini hedef alan saldırılarla ilgili soruşturmaların sürdüğünü kaydetti.

Petrol politikalarına da değinen Zeydi, Irak'ın OPEC'ten ayrılmasının söz konusu olmadığını, ancak ülkesinin örgüt içerisinde adil bir üretim kotası talep ettiğini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasında devam eden sorunlara ilişkin ise hükümetinin çözüm sağlayacağına inandığını ifade eden Zeydi, taraflar arasındaki ihtilaflı dosyaların sonuçlandırılacağını dile getirdi.

Zeydi'nin açıklamaları, ABD ile İran arasında yeniden tırmanan askeri gerilimin ardından geldi. ABD, son günlerde İran'da çok sayıda hedefe saldırılar düzenlerken, Tahran da buna karşılık olarak Körfez'deki Amerikan üslerini hedef aldığını açıklamıştı.

Taraflar, 17 Haziran'da imzalanan ateşkes mutabakatını ihlal etmekle birbirlerini suçlamayı sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.