Irak Dışişleri'nden Kasım Süleymani Açıklaması

Irak Dışişleri'nden Kasım Süleymani Açıklaması

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Kasım Süleymani'nin Irak topraklarında askeri müsteşar olarak ve hükümetin bilgisi dahilinde görev yaptığını söyledi.

Ürdün'ü ziyaret eden Caferi, Irak'ın Amman Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, Irak'ta Enbar'a bağlı Felluce kentini IŞİD'ten geri alma operasyonu sırasında İran Devrim Muhafızları Komutanı Süleymani'nin Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi liderleriyle operasyon merkezinde görünmesi hakkında çıkan haberlere değinerek, Süleymani'nin, Irak topraklarında hükümetin bilgisi dahilinde askeri müsteşar olarak görev yaptığını ifade ederek, "Bağdat, IŞİD ile dünya ülkeleri yerine de savaşıyor. Irak topraklarında faaliyet gösteren bu örgütün militanları, yaklaşık 100 ülkeden geliyor" dedi.

Timetürk'ün haberine göre Felluce'nin IŞİD'ten kurtarılmasının gecikmesine dair Caferi, IŞİD militanlarının sivilleri kalkan olarak kullandığını ve gecikmenin güvenlik güçlerinin sivillerin hayatını korumaya yönelik dikkatinden kaynaklandığını kaydetti.

Irak ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri, 2014'ten bu yana IŞİD'in kontrolünde bulunan Enbar vilayetine bağlı Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Operasyon sırasında İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin Haşdi Şabi liderleriyle operasyon merkezinde görülmesi ülkede tartışma yaratmıştı.

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Ürdün ziyareti sırasında Kral 2. Abdullah tarafından kabul edildi. Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Caferi, başkent Amman'daki El-Huseyniyye Sarayı'nda Kral Abdullah ile görüştü. İki ülke arasındaki ilişkilerin ve Irak'taki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Kral Abdullah, terör örgütleriyle mücadelede Irak'a destek verdiğini belirtti.

Kral Abdullah, Irak güvenlik güçlerinin, IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Caferi, cumartesi günü Mısır'daki temaslarının ardından bugün bir günlük ziyaret için Ürdün'e gelmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.