Irak: Fikir değiştiren Sadr seçimlere girme kararı aldı

Irak: Fikir değiştiren Sadr seçimlere girme kararı aldı

Sık sık birbirine zıt açıklamalar yapmakla eleştirilen ve daha önce Irak seçimlerini boykot edeceklerini belirten Mukteda Sadr, bu kez de seçimlere gireceklerini açıkladı.

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, 10 Ekim 2021'de gerçekleştirilmesi planlanan Irak parlamento seçimlerine grup olarak katılacaklarını açıkladı ve Iraklılardan oy istedi.

Mukteda Sadr, daha önce seçimi boykot edeceklerini açıklamıştı. Sık sık birbirine zıt açıklamalar yapmasıyla tepki toplayan Mukteda Sadr'ın kararını değiştirmesinde Nuri Maliki'nin tekrar başbakanlığa dönme çabalarının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Nuri Maliki'nin başbakanlığa dönme çabalarında da Sadr grubunun seçimleri boykot edeceğini açıklamasıyla Irak'ın Şii politik potansiyelinde bir boşluğun ortaya çıkmasının etkili olduğu belirtilmişti.

Sadr grubu ile Maliki arasında kökeni 1990'lı yıllara dayanan sorunlar bulunuyor. Saddam rejimi döneminde Suriye'de yaşayan Nuri Maliki, Irak'ta Saddam Hüseyin'in desteğiyle Mukteda Sadr'ın babası Muhammed Sadık es-Sadr'ın Şiilerin liderliğine soyunmasına sert tepki verenlerden ve aleyhinde propagandada bulunan isimlerden biriydi. Irak'ın işgali sonrasında da Nuri Maliki ve Mukteda Sadr pek çok kez karşı karşıya gelmişti.

Şii havzasındaki eğitiminde herhangi bir seviyeyi tamamlayamayan, bipolar bozukluk hastalığı teşhisi konulan Mukteda Sadr'ın gücü babasından kaynaklanıyor. Mukteda Sadr'ın babası Muhammed Sadık es-Sadr 1993'te Saddam rejimi tarafından Irak Şiilerinin dini liderliğine atanmış ve desteklenmişti. Baba Sadr bu destek ve Irak'taki diğer Şii din adamlarının aksine halk ve aşiretlerle iyi ilişkiler kurmasıyla Irak'ın en büyük Şii dini cemaatini meydana getirmişti. 

Baba Sadr, popülaritesinin artmaya devam ettiği bir ortamda iddialara göre İran ve İran'ın desteklediği yurt dışındaki Iraklı Şii örgütlerce 1999'da öldürüldü. Bu suikast üzerine Sadr grubu tabanı Muhammed Sadık es-Sadr'ın oğlu Mukteda Sadr'a yöneldi.

Irak'ın tartışmasız en geniş tabanlı Şii grubuna liderlik eden Mukteda Sadr'ın söz ve fiilleri grubunun parçalanmasına neden olsa da halen Sadr grubu ülkedeki en geniş katılımlı dini yapı olarak dikkat çekiyor. Bu da Sadr grubunun seçimlerdeki önemini artırıyor. 

2018 seçimlerinde Sadr grubu en çok oy alan blok olmuştu. Bu nedenle halen Sadr grubu 329 sandalyeye sahip Irak parlamentosunda sahip olduğu 54 sandalyeyle en büyük siyasi güç olarak dikkat çekiyor.

Irak'ta seçimlerin erteleneceği iddiaları dolaşırken Sadr grubunun seçimlere girmesi durumunda Nuri Maliki'nin başbakanlığa yeniden ulaşma hedefini gerçekleştirmesinin çok zor olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.