Irak halen Kuveyt'e savaş tazminatı ödüyor

Irak halen Kuveyt'e savaş tazminatı ödüyor

Irak 1990'da Kuveyt'i işgal ettiği için Kuveyt'e tazminat ödemeyi sürdürüyor. Irak yönetimi ekonomik nedenlerle bu sene ödemesi gereken miktarın bir kısmını seneye erteledi.

1990'da Kuveyt'i işgal edip, 1991'de ABD'nin başını çektiği ve 37 ülkenin katıldığı askeri operasyonla Kuveyt'ten çıkarılan Irak halen Kuveyt'e savaş tazminatı ödüyor.

1991'de Birleşmiş Milletler (BM) Irak'ı Kuveyt'e 52,4 milyar dolar savaş tazminatı ödemeye mahkum etmişti.

Saddam rejimi bu ödemeyi kabul etmemiş ve gerçekleştirmemişti.

Irak'ın 2003'te işgal edilmesinin ardından ABD tarafından kurulan rejim bu ödemeyi kabullenmişti. Irak'ın kötü ekonomik durumu nedeniyle BM ve Kuveyt bu tazminat ödemesinin uzun yıllara yayılmasını kabul etmişti. 

Irak, 2021 için Kuveyt'e ödemesi gereken miktarın 490 milyon dolarını ödediğini, ekonomik sorunları nedeniyle bu seneden kalan 629 milyon doları ise 2022'nin başında ödeyeceğini açıkladı. 

Irak yönetimi "IŞİD'le mücadele" gerekçesiyle 2014-2017 döneminde Kuveyt'e tazminat ödemesi yapmamış, ödemelere 2018'de yeniden başlamıştı.

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.