Irak Hükümetinden İtiraf: Şii Militanlar Felluce'de 17 Sivili Katletti

Irak Hükümetinden İtiraf: Şii Militanlar Felluce'de 17 Sivili Katletti

Irak federal soruşturma ekipleri, Şii milislerin Anbar'dan kaçmaya çalışan sivilleri hedef alarak öldürdüğünü açıkladı.

Irak federal soruşturma ekipleri Felluce'deki çatışmalar sırasında Şii militanların bölgeden kaçmaya çalışan en az 17 sivili katlettiğini duyurdu. Açıklama, Bağdatlı yetkililerce müttefiki olan Şii milis güçlerin insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğine dair nadir açıklamalardan biri. Irak Başbakanı Haydar el Abadi tarafından oluşturulan soruşturma ekibinin raporuna göre, sivilleri hedef alan saldırı bu ayın başlarında gerçekleşti. Iraklı yetkililer, olaya karışan Şii savaşçıların tutuklandığını ve terörizm ile yargılanmakta olduğunu açıkladılar. Ancak bu savaşçıların isimleri kamuoyu ile paylaşılmadı.

Soruşturma ekibi üyelerinden Selame el Hafaci yaptığı açıklamada, Sicar'daki geçiş noktasına ulaşmak isteyen 20 kişiye ateş açıldığını ve 17'sinin öldüğünü açıkladı:

"El Haşd el Şabi (Iraklı Şii bir milis grubu) savaşçıları onların yollarını kesti ve ateş etmeye başladı. Bu onlar için beklenmedik bir şeydi ve 17 kişi öldü. Gerisi kaçtı ve kurtuldu." 

Iraklı yetkililer, basına yansıyan haber ve görüntülerin aksine bölgede sistematik bir katliamın yürütülmediğini ileri sürdüler. Bağımsız insan hakları kuruluşları aksini iddia eden ve Sünnilere karşı sistematik bir soykırım uygulandığını ortaya koyan raporlar yayınlıyor olsa da, El Hafaci'ye göre Felluce'de yaşanan bu olay 'kişisel' bir davranış.  

Soruşturma ekibine göre, Felluce'de yaşanan bu 'kişisel' katliamlar bu olayla sınırlı değil. Yerel raporlara göre Felluce'deki çatışmalardan kaçmaya çalışan 49 sivil, Irak hükümeti ve müttefiki Şii milisler tarafından öldürdü, yüzlerce insan ise kayıp. Yerel soruşturma ekibi yüzlerce insanın akıbetini belirleyemediklerini ifade ediyor.

Anbar hükümeti siyasi danışmanlarından Hikmet Süleyman, Sicar'daki cinayetin ayrı bir vaka olduğunu söylüyor. 

"Biz bu insanların öldürüldüğünün söylediğine şahit olduk. Onların bedenleri ailelerine teslim edilmedi. Bu insanların işkence gördüğüne dair çok sayıda rapor var ve çok sayıda şahit bu insanların yakıldığını söylüyor." 

Fırat nehrinin bitişiğinde bulunan Felluce kenti, Bağdat'ın 50 kilometre batısında bulunuyor. Felluce, 2013 yılının Aralık ayında IŞİD'in eline geçen ilk Irak şehri olmuştu. Irak hükümeti, Şii milisler ve ABD liderliğindeki koalisyon önceki ay şehri alabilmek için bir operasyon başlattılar.

 

Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre, çatışmalar ve katliam tehdidi nedeniyle şehirden 43.000 insan kaçmayı başardı. Ancak şehirden kaçmak tehlikeli bir serüvenin başlangıcı demek. Çünkü bu insanlar Irak hükümeti ve Şii milisler tarafından tutuklanıyor ve işkence görüyorlar. 

Bölgeden kurtulan bir genç kadın olan Ummi Ahmed geçtiğimiz haftalarda Amiriye kampına yerleşmişti. Kadın basına verdiği açıklamada Irak güvenlik güçlerinin, erkekleri kadınlardan ayırdıklarını ve infaz ettiklerini, işkence ettikleri ve hatta yaktıklarını belirtti. 

Kaynak: Mepa News ve Middle East Eye

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.