Irak, IŞİD sızmalarını engellemek için Suriye sınırına duvar inşa ediyor

Irak, IŞİD sızmalarını engellemek için Suriye sınırına duvar inşa ediyor

Irak uzun süredir güvenlik sorunlarıyla boğuşan bir ülke konumunda.

Irak, IŞİD mensupları, diğer milisler ve uyuşturucu çetelerinin Suriye topraklarından Irak'a sızmalarını önlemek amacıyla Suriye ile olan batı ve kuzey sınırlarını güvenlik çiti inşa ederek güçlendirmeye devam ediyor. Iraklı yetkililer tahkimatın bu yılın sonuna kadar tamamlanmasını bekliyor.

Irak, halen Suriye topraklarından sızma ve uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine sahne olan Anbar ve Ninova vilayetlerine komşu 160 kilometre uzunluğundaki güvenlik duvarının inşasına 2018 yılında başlamıştı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin el-Hafaci Salı günü yaptığı açıklamada, "Suriye ile olan batı ve kuzey uluslararası sınırların güvenliğini sağlamaya yönelik operasyonlar bu yılın sonuna kadar devam edecek.” dedi.

El-Hafaci güvenlik önlemleri arasında güvenlik duvarı, tüneller ve Suriye topraklarından Irak'a her türlü sızma faaliyetini önleyecek bir dizi tahkimatın yer aldığını söyledi.

El-Hafaci, Bağdat yönetiminin sınırlardaki tahkimat ve güvenlik operasyonlarını bu yılın sonuna kadar bitireceğini belirtti.

"Suriye sınırının güvenliğini sağlamak için çimento duvar örülmesi, 3 metre genişliğinde ve derinliğinde hendekler kazılması, dikenli teller çekilmesi, gözlem kuleleri kurulması, sınır muhafız birlikleri ve bunların arkasında Irak ordusuna bağlı birliklerin konuşlandırılması gerekiyor" diyen El-Hafaci, bu sayede IŞİD mensuplarının Suriye tarafından sızma girişimlerinin engellenmesinin yanı sıra organize suç ve kaçakçılık faaliyetlerinin de kontrol altına alınacağını belirtti.

Irak Savunma ve İçişleri Bakanlıklarının Ortak Operasyonlar Komutanlığı aracılığıyla Ninova vilayetinin kuzeybatısında, özellikle de Rabia ve Sincar kasabalarında, Suriye'nin Haseke vilayetinin karşısındaki sınır şeridinde beton bariyerler inşa etmeye devam ettiğini belirtti. Bariyerler şu anda Fişhabur sınır kapısından Gilbarat bölgesine kadar uzanan en karmaşık ve engebeli alanlara yerleştirilmiş durumda.

IŞİD, 2014 yılında ele geçirdiği Suriye ve Irak'taki geniş topraklarda kendi halifeliğini ilan etmişti. On binlerce insanın ölümüne ve şehirlerin harabeye dönmesine neden olan üç yıllık bir savaşın ardından 2017 yılında örgütün Irak'ta mağlup olduğu ilan edildi.

Örgüt Suriye'de de 2019'da son toprak parçasını da kaybederek yenilgiye uğradı ancak uyuyan hücreleri her iki ülkede de varlığını sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News, The New Arab

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.