Irak: Sadr grubuyla diğer Şii partiler hükümet kurmayı görüşüyor

Irak: Sadr grubuyla diğer Şii partiler hükümet kurmayı görüşüyor

Irak'ta Sadr Grubu'yla 'Koordinasyon Çerçevesi' ismiyle birleşen diğer Şii siyasi oluşumların yeni hükümeti kurmayı görüştükleri duyuruldu.

Irak'ta Şii partilerin hükümeti kurma konusunda görüşme yürüttüğü duyuruldu. 10 Ekim 2021'de Irak'ta gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin galiba Şii Sadr grubundan yapılan açıklamada 'Koordinasyon Çerçevesi' çatısı altında birleşen 6 Şii siyasi grupla hükümeti kurma konusunu görüştükleri belirtildi.

'Koordinasyon Çerçevesi'nin tamamen Şii blok ve partilerden oluşması dikkat çekiyor. Bu kapsamda Kanun Devleti İttifakı, Fetih İttifakı, Ata Hareketi, Milli Kuvvetler İttifakı, Hak Hareketi ve Fazilet Partisi görüşmenin tarafları arasında bulunuyor. 

'Koordinasyon Çerçevesi' bu birleşimle 329 üyeli Irak parlamentosunda 90 üyeye ulaşıyor. Seçimin galibi Sadr Grubu ise Irak parlamentosunda 73 üyeye sahip. Sadr Grubu ve 'Koordinasyon Çerçevesi' hükümeti kurmada anlaşsa dahi sadece 2 milletvekiliyle parlamentoda salt çoğunluğu ele geçirme imkanını kaçırıyor.

Taraflardan olumlu açıklamalar gelse de 'Koordinasyon Çerçevesi'ni oluşturan bazı Şii siyasi oluşumlarla Sadr Grubu düşmanlık içerisinde olduğundan böyle bir koalisyonun kurulmasının oldukça zor olduğu tahmin ediliyor. Üstelik 'Koordinasyon Çerçevesi'nin bileşenleri arasında da geçmişten gelen önemli ihtilaflar bulunuyor.

'Koordinasyon Çerçevesi' ve Sadr Grubu da Irak'ta kendileri olmadan bir hükümetin kurulabilmesinin imkansız olduğunu iddia ediyorlar.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.