Irak seçimlerinin ardından Haşdi Şabi ayaklandı: Bağdat'ta çatışma

Irak seçimlerinin ardından Haşdi Şabi ayaklandı: Bağdat'ta çatışma

Irak seçimlerinin kaybedeni İran destekli Fetih İttifak'nın silahlı milislerle kamu binalarını ele geçirmeye çalışması üzerine Bağdat'ta kanlı çatışmalar çıktı.

Irak seçimlerini kaybeden İran destekli Haşdi Şabi'nin siyasi kanadı Fetih İttifakı'nın başkent Bağdat'ta düzenlediği silahlı protestolar çatışmaya döndü. 

10 Ekim 2021'de gerçekleşen Irak meclis seçimlerinin kaybedenlerinden olan Fetih İttifakı 329 sandalyeli mecliste sadece 17 sandalye kazanabilmişti. Ön sonuçların açıklanmasından bu yana Fetih İttifakı seçimlerde hile yapıldığını iddia ediyor ama hile iddialarına dair delilli suçlamalarda bulunamıyor.

Fetih İttifakı, İran destekli Haşdi Şabi'nin silahlı kanadı olarak görülüyor.

Bağdat'ta çatışmalar

Dün akşamdan itibaren Bağdat'ta Fetih İttifakı Haşdi Şabi'nin silahlı güçlerinin de katıldığı bir protesto düzenledi. Fakat Haşdi Şabi milislerinin Yeşil Bölge'deki kamu binalarını ele geçirmeye çalışması üzerine Irak ordusu güçleriyle Haşdi Şabi militanları arasında çatışma çıktığı, bu çatışmalara karşıt görüşlü Şii sivillerin de karıştığı bildirildi. 

Bu çatışmalar nedeniyle 130'dan fazla kişinin yaralandığı, en az 2 kişinin de öldüğü belirtildi.

Irak seçimlerinden çok parçalı bir meclis çıktığından hükümeti kurma sürecinin aylarca sürmesi ve bu sürenin rakip Şii güçler arasında oldukça gergin geçmesi, çatışmalar çıkması bekleniyordu.

Bu muhtemel çatışmaların en çok seçimlerden 73 sandalye kazanarak birinci parti olarak çıkan Şii Sadr Grubu ve İran destekli Şii Fetih İttifakı / Haşdi Şabi arasında geçeceği tahmin ediliyor. Bu gerginlikte laik Şii politik oluşum ve şahısların da Sadr Grubu'nu desteklemeye başlaması dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.