Irak'ın suları İran barajları yüzünden azaldı

Irak'ın suları İran barajları yüzünden azaldı

İran barajları ve projelerinin Derbendihan Barajı’nı olumsuz etkilediği ve Irak’ın su kaynaklarında düşüşe neden olduğunu belirtildi.

Irak’taki İran Büyükelçi Yardımcısı Musa Tebatebai geçtiğimiz hafta İran’dan Irak’ın batı ve kuzeybatı sınırlarına doğru giden yaklaşık 7 milyar metreküp suyun kesileceğine dair basında çıkan haberleri yalanlamış, 1975 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği yetkililerle mutabakata varmadan İran’ın suyun kesilemeyeceğini söylemişti.

El-Canibi açıklamalarında, İran’ın Irak’ı su haklarından mahrum bırakma politikasının Irak’taki tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini ve tarım mahsullerinde büyük oranda düşüşe neden olduğunu belirtti. Ayrıca tarım uzmanlarının açıklamasına göre bu durum Şattu’l-Arab’ın su kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

Su krizi konusunda dün Erbil’de düzenlenen konferansda konuşma yapan El-Canibi, İran’ın Irak’a doğru akan özellikle Aşağı Zap ve Diyala olmak üzere büyük nehirler üzerinde baraj inşasına başladığını söyledi. İran’ın barajlarının küçük ama sayılarının fazla olduğunu belirten el-Canibi, bu barajların Derbendihan’ı olumsuz etkilediğini ve üretimin azalmasına neden olduğunu açıkladı.

Irak Tarım Bakanlığı geçtiğimiz hafta bu sezon için planlanan tarımsal planın su kıtlığı nedeniyle geçtiğimiz yıla göre yüzde 55 oranında daha az olduğunu açıkladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.