Iraklı göstericiler yeniden meydanlara indi

Iraklı göstericiler yeniden meydanlara indi

Irak'ta binlerce gösterici yolları kesti, birçok devlet dairesinin çalışmasını engelledi.

Irak’ta bugün yeni başbakan adayının açıklanması beklenirken, binlerce protestocu yolları kesti ve ülkenin güneyindeki birçok devlet dairesinin çalışmasını engelledi.

Siyasi yetkililer, Irak’ta güçlü bir nüfuza sahip olan İran’ın, istifa eden hükümette bakan olan Kusay es-Suheyl’in adaylığı yönünde çalıştığını belirtirken, protestocular 16 yıldır tekelleşen siyasi sınıfın bir parçası olarak gördükleri es-Suheyl’i tamamen reddettiklerini açıkladı.

Irak genelinde gösteriler

Ülkenin güneyinde bulunan Divaniye ve Basra'daki göstericiler, yaklaşık 460 kişinin ölümüne, 25 bin kişinin de yaralanmasına neden olan üç aylık protestoların ardından dün genel grev ilan etti.

Onlarca gösterici de, güneydeki aşiret ve petrol şehirlerini Bağdat’a bağlayan karayolunu lastik yakarak kapattı.

Şiilerin iki kutsal şehri olan Kerbela ve Necef’te, öğrenciler okulları boykot ederek meydanlarda toplanan binlerce kişiye katıldı.

Nasiriye’de ise göstericiler birçok köprü ve yolu kapatırken, tüm resmi daireler kapalı kaldı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre adam kaçırma ve suikastların gerçekleştirildiği protestolarda birkaç haftalık sessizliğin ardından bugün gösteriler yeniden başladı.

Kasım ayı sonunda Adil Abdulmehdi’nin istifasını memnuniyetle karşılayan göstericiler, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve Bağdat hükümeti Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i de devirmek istiyor. Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericiler ise “Salih ve Halbusi sıra size gelecek” sloganları attı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.