'Iraklı Sünniler de referanduma hazırlanıyor': Türkiye nasıl tavır alacak?

'Iraklı Sünniler de referanduma hazırlanıyor': Türkiye nasıl tavır alacak?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki referandumun ardından Iraklı Sünnilerin de referandum hazırlığı yaptığı öne sürüldü.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu düzenlenmesi Sünni Arapları da harekete geçirdi. İddiaya göre Sünni Araplar, bölgelerinin ayrılması için referandum yapmaya hazırlanıyor. Barzani yönetiminin bağımsızlık referandumuna, Irak'ın toprak bütünlüğü vurgusu ile karşı çıkan Türk hükümetinin bu referanduma karşı nasıl tavır takınacağı merak konusu.

Konu ile ilgili konuşan Ninowa Arap Aşiretleri İttifakı Sözcüsü Şeyh Muzehim el-Hevyet, Diyala, Selahadin, Enbar ve Bağdat kemeri üzerinde Sünnilerin yaşadığı yerleşim yerlerinde ‘Sünni Arap’ bölgesi oluşturmak istediklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sünni Arap aşiret ileri gelenleri ve liderleri Sünni Arap bölgesinin ilanı için hazırlılara başladılar.”

“Kendi bölgemizi ilan etmemiz bizim en doğal hakkımız” diyen Şeyh Muzehim el-Hevyet, “Bir daha terör gruplarının katliamları, iktidara gelen kesimlerin mezhep çatışmalarına yol açan politikalarının önüne geçmek ve Sünni-Şiiler arasındaki dengenin kurulması için Irakla olmak istemiyoruz” dedi.

Sünni bölge oluşturulmak isteniyor

Ninowa Vilayet Meclisi Üyesi Hezvan Davdî ise Sünni Arapların başta Ninowa meclisi olmak üzere diğer vilayetlerin meclisinde Sünni bir bölge oluşturmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Hezvan Davdî sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak Parlamentosu’ndaki Sünni Araplar referandumu gündeme almak için çalışma yürütüyorlar. Sünni Araplar, artık Şiilerin baskısı ve yönetimi altında yaşamak istemiyorlar.”

Irak Parlamentosu Şabek Kürtleri Listesi Parlamenteri Salim Şabek de,“Irak Parlamentosu’nda Sünni Arapların ayrılmak istediği üzerine bazı girişimler var. Ancak ne zaman gündeme geleceği henüz bir netlik kazanmış değil. Yakın bir zamanda gündeme gelme ihtimali var.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.