Iraklı Sünnilere yönelik etnik temizlik: Binlerce kişi ortadan kayboldu

Iraklı Sünnilere yönelik etnik temizlik: Binlerce kişi ortadan kayboldu

Bağdat'ın güneyindeki Babil bölgesinde öldürülen ve ortadan kaybolan sivillerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

Iraklı bazı güvenlik yetkilileri, "ortadan kaybolan" 2 bin Iraklının isimlerinin listesini medyaya sızdırdı.

Babil'de 2 binden fazla Sünni sivil öldürüldü

Bu listede, yalnızca Bağdat'ın güneyindeki Babil vilayetinde İran destekli Şii milisler ve hükümet destekli güçlerin öldürdüğü Sünni siviller yer alıyor. Ortaya çıkarılan rakamlar, şu ana kadar sivil ölümlerine dair bilinen sayıdan çok daha fazla.

İfade edilene göre "Babil bölgesinde siviller silahlı gruplar tarafından tehdit ediliyor ve onlardan mezhepçi sebeplerle bölgeyi terk etmeleri isteniyor."

Sızdırılan belgeler, geçtiğimiz iki yılda Babil'de yüzlerce Iraklının alıkonularak katledildiğini ortaya koyuyor. Bölgedeki ordu güçleri, sivilleri koruyamamakla ve onlara yönelik saldırılara ortak olmakla suçlanıyor.

IŞİD operasyonları Sünni Iraklıları hedef alıyor

Bölgedeki "ortadan kaybolmaların" birçoğunun tarihi 2014. Bu yılda Bağdat hükümeti güçleri ve İran destekli Şii milislerin çatı oluşumu Haşdi Şaabi Babil vilayetini IŞİD'den ele geçirmek için bölgede operasyonlar düzenlemişti. Bu operasyonlar sırasında birçok Iraklı Sünni'nin alıkonularak öldürüldüğü belirtiliyor.

Takip eden yıllar da Sünni ve Şii topluluklar arasındaki mezhep çatışmalarıyla sürdü. Babil'de bu yıllarda da İran destekli Şii milislerin sivillere yönelik işkence, alıkoyma ve öldürme gibi suçları devam etti. Bu tür suçlar öylesine artmıştı ki geçtiğimiz yılın Kasım ayında Irak Başbakanı İbadi, Felluce'de yaşanan insan hakları ihlallerinin ardınan Şii milislerin Tel Afer'e sokulmayacağını söylemişti.

"İran Sünnileri Irak'tan atmak istiyor"

Bu tür belgeler, Irak'ta IŞİD'in elindeki bölgelere düzenlenen operasyonların iki amacının olduğu yorumlarına sebep oluyor: IŞİD'in elindeki toprakları ele geçirmek ve Sünnileri Irak'tan atmak. İran destekli Şii milislerin Suriye'de olduğu gibi Irak'ta da demografik değişimi gerçekleştirmek için çabaladığı ifade ediliyor. Sadece Babil vilayetinde 2 binden fazla Sünni sivilin alıkonularak "ortadan kaybolması" ve muhtemelen hepsinin öldürülmesi, Irak'ın genelindeki rakamlara ilişkin endişe verici bir fikir edinmek için oldukça yeterli. Irak'ta etnik temizlik halen devam ediyor.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.