Irak'ta ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracı düşürüldü

Irak'ta ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracı düşürüldü

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD'li yetkili Irak'ta ABD'ye ait insansız hava aracının düştüğünü doğruladı.

İran destekli militanların Irak üzerinde uçan bir insansız hava aracına ateş açtıklarını iddia etmelerinin ardından bir ABD savunma yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada bir Amerikan insansız hava aracının Bağdat'ın kuzeyinde düştüğünü belirtti.

AFP'ye konuşan yetkili, yerel saatle Perşembe gecesi "Irak'taki Beled hava üssü yakınlarında bir ABD İHA'sı düştü" dedi ancak kaybolan İHA'nın tipini açıklamadı.

"Irak güvenlik güçleri hava aracını buldu. Herhangi bir yaralanma bildirilmedi" diyen yetkili, "kazanın nedenine ilişkin soruşturmanın sürdüğünü" de sözlerine ekledi.

ABD'nin İsrail'e verdiği desteğe karşı çıkan İran bağlantılı silahlı grupların oluşturduğu dağınık bir ittifak olan Irak'taki "İslami Direniş", Cuma günü yaptığı açıklamada, önceki gün Irak üzerinde uçuş yapan ve hem gözetleme hem de saldırı amacıyla kullanılabilen bir tür insansız hava aracı olan ABD'ye ait bir MQ-9'a ateş açtığını duyurmuştu.

Gruptan yapılan açıklamada "Mücahitler dün... Amerikan işgal güçlerine ait bir MQ-9 insansız hava aracını hedef aldı" denildi.

Pentagon'a göre Ekim ayının ortasından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD ve müttefik kuvvetleri 140 kadar saldırıya uğradı -bunların çoğunu "Irak İslami Direnişi" üstlendi- ve Washington her iki ülkede de misilleme saldırıları gerçekleştirdi.

4 Ocak'ta ABD'nin Bağdat'ın merkezinde düzenlediği bir saldırıda, Washington'un Amerikan askerlerine yönelik saldırılara karıştığını belirttiği İran yanlısı bir komutan öldürüldü ve bu Irak hükümetini kızdıran bir hamle oldu.

Hükümeti Tahran'a bağlı partiler tarafından desteklenen Başbakan Muhammed Şia El Sudani, IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunmuştu. Sudani geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada bu çağrıyı yineledi.

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder Salı günü yaptığı açıklamada Washington'un Iraklılarla "yakın istişarelerde bulunmaya devam edeceğini" ancak ABD güçlerinin ülkeyi terk etmesi yönünde "Irak hükümetinden gelen herhangi bir resmi talepten haberdar olmadığını" söyledi.

ABD'nin resmi olarak kabul edilen rakamlara göre IŞİD karşıtı koalisyonun bir parçası olarak Irak'ta yaklaşık 2.500, Suriye'de ise 900 askeri bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.