Irak’ta AIDS vakalarında olağanüstü artış

Irak’ta AIDS vakalarında olağanüstü artış

Irak'ta en çok AIDS vakası, yurt dışına seyahat eden, masaj merkezlerini kullanan ve dövme salonlarına giden kişilerde rastlanıyor.

Bağdat hükümeti makamları, AIDS vakaları konusunda bilgi almak isteyen basın kuruluşlarına “sürecin üst düzey bir güvenlik kuruluşuna devredildiği” yanıtını veriyor. Bağdat hükümeti yetkililerinin bu cevabı, konunun hükümet için oldukça hassas olduğunu gösteriyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre 2019 yılının başına kadarki süreçte kayıtlı AIDS vakaları, en düşük risk seviyesindeydi. Ancak geçtiğimiz şubat ayında Bağdat’taki uzman laboratuvarı, ülkenin farklı bölgelerinden gelen 85 farklı vakanın ardından alarm durumuna geçti. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden elde edilen bilgilere göre bu sayı, ilk vakanın rastlandığı 80’li yıllardan beri bir ay içerisinde kaydedilen en yüksek rakam.

Çok sayıda kişinin HIV/AIDS virüsüne yakalanmasına rağmen hükümet makamları, konu ile ilgili verileri basından gizliyor. Hükümet, hassas olarak nitelendirdiği bu konunun etrafına adeta “gizlilik duvarı” örmüş durumda.

Tedavi ücretsiz ancak tek bir muayene merkezi var

Hükümet, bu virüse yakalanan hastalara ücretsiz tedavi sunuyor. Maddi geliri düşük olan ya da çalışamayanlara para yardımı yapıyor. Ancak AIDS hastalarına tek bir merkezde tedavi imkanı sunuluyor. Bu durum, virüsün ne kadar yaygınlaşıp yaygınlaşmadığı konusunda endişelere neden oluyor.

Detaylı rakam vermekten çekinen Sağlık Bakanlığı, son 20 yıl içerisinde yaşanan vakaların sadece toplam sayısını vermekle yetiniyor. Basının ulaştığı rakamları ise yalanlıyor.

“Çoğunlukla Azerbaycan’a gidip gelenlerde oluyor”

Uzman kurumlar, AIDS vakalarının artmasını yurt dışı seyahati, masaj merkezleri ve dövme salonlarına bağlıyor.

Başkent Bağdat’ta virüs vakalarının tespiti ile ilgili çalışmalar yapan Merkezi Sağlık Laboratuvarındaki araştırmacılara göre, virüsün bulaştığı kimseler çoğunlukla Azerbaycan’a giderek buradaki kadınlarla cinsel birliktelik yaşayan kişiler oluyor.

Sağlık Bakanlığı, yurt dışı seyahatinden dönen Irak vatandaşlarının yetkili makamlarca muayene edilmesini öngören kararı onaylaması için çaba gösterdi ancak bu çaba başarısızlıkla sonuçlandı.

Dövme salonları

AIDS’in en çok bulaştığı ikinci mekanlar fuhuş yapılan masaj salonlarıyken, üçüncü mekanlar ise dövmeciler olarak gösterildi. Bu mekanlarda yapılan dövmelerin, dezenfekte edilmeyen malzemelerden dolayı enfeksiyona neden olduğu öne sürüldü.

Irak’ta yurt dışına seyahat, Saddam Hüseyin rejiminin kısıtlamalarından dolayı 2003 yılı öncesine kadar bu kadar yaygın değildi. Saddam’ın devrilmesinin ardından yurt dışı seyahati hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Ancak o dönemde masaj ve dövme salonlarının AIDS ile alakası henüz bilinmiyordu.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.