Irak'ta iktidardaki Şii ittifak yerel seçimlerde güç kazandı

Irak'ta iktidardaki Şii ittifak yerel seçimlerde güç kazandı

İran'la bağlantılı koalisyon 285 sandalyeden 101'ini kazanarak 2025'te yapılacak parlamento seçimleri öncesinde güç kazandı.

Irak'ta iktidardaki Şii ittifakının, ülkedeki yerel seçimlerin en büyük galibi olduğu bildirildi.

Irak devlet medyasının aktardığına göre, Şii Koordinasyon Çerçevesi olarak adlandırılan Şii gruplardan oluşan koalisyon, 18 Aralık'ta yapılan oylamada 285 meclis sandalyesinden 101'ini aldı. Seçim sonucu, 2025'te yapılması planlanan parlamento seçimleri öncesinde giderek nüfuz kazanan İran'a bağlı gruplar için bir avantaj olarak görülüyor.

Şii Koordinasyon Çerçevesi halihazırda Irak parlamentosundaki en büyük bloku oluşturuyor. Grup yerel seçimlerde üç listeyle yarıştı ancak oylamadan sonra on yıl sonra ilk kez böyle bir anlaşmaya vararak birlikte hükümet kuracaklarını açıkladı.

Bu zafer, Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin Irak'ın güçlü il meclisleri üzerindeki etkisini güçlendirecek. Bu meclisler bölgesel valileri atamaktan ve sağlık, ulaşım ve eğitim bütçelerini belirlemekten ve paylaştırmaktan sorumlu.

İttifakta kimler yer alıyor?

Şii ittifakının 43 sandalye kazanan ilk listesi, Bedir Örgütü ve Asaib Ehl el Hak gibi Irak'ın en etkili İran yanlısı askeri-siyasi gruplarını bir araya getiriyor.

35 sandalye kazanan ikinci listenin başında eski Başbakan Nuri El Maliki bulunuyor.

23 sandalye kazanan üçüncü listede ise ılımlı Şii lider Ammar el Hakim ve eski Başbakan Haydar el İbadi yer alıyor.

Müttefik listeler birlikte il meclislerinde 101 sandalye ile diğer tüm bloklardan daha fazla sandalyeyi elinde bulunduracak.

Şii ittifakının seçim başarısında en büyük rakiplerinden biri olan popülist Şii lider Mukteda El Sadr'ın uyguladığı boykot etkili oldu.

Partisi 2022 yılında hükümet koalisyonu kuramayınca parlamentodan istifa eden El Sadr, destekçilerini "yozlaşmış" bir yönetici sınıfa meşruiyet kazandırmamak için sandıklardan uzak durmaya çağırmıştı.

Pazartesi günkü oylamada yarışan diğer adaylar arasında listesi 14 sandalye kazanan Sünni iş adamı Hamis Hançer ile Bağdat ve Anbar vilayetinde en çok oyu alarak 22 sandalye kazanan devrik Sünni Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de vardı.

Geri kalan sandalyeleri bir dizi yerel liste ve daha küçük gruplar kazandı.

Şiddet olaylarının yaşanmasından korkulmasına rağmen, oy verme işlemi birkaç münferit olay dışında büyük ölçüde barışçıl bir şekilde gerçekleşti. El Sadr'ın kalesi Necef'te bir oy verme merkezine ses bombası atıldı, ancak herhangi bir yaralanmaya neden olmadı.

Irak seçim komisyonu altı milyon kişinin oy kullandığını ve katılım oranının yüzde 41 olduğunu açıkladı.

'Güven'den 'hizmet'e

Irak'ta on yıl aradan sonra ilk kez yapılan vilayet seçimlerinin sonuçları, komşu İran'a yakın grupların giderek nüfuz kazandığı ülkedeki güç dengesini yansıtıyor.

Bu sonuçlar, hükümetinin ana destekçisi olarak kazanan Şii ittifakına güvenen Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani için olumlu bir işaret.

Oy sayımının ardından El Sudani, ülkenin kalkınma sorunlarının ele alınması için hızlı hareket edilmesi çağrısında bulundu.

El Sudani sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "İl Meclisi Seçimlerinde başarılı olan siyasi grupları ve adayları kutluyorum” dedi ve ekledi:

"Umarım bu güven hızlı bir şekilde somut kamu hizmetine dönüşür ve hükümetin kalkınma, yeniden inşa ve hizmet sağlama planlarının uygulanmasına katkıda bulunur" dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.