Irak'ta İran destekli Şii gruplarla Bağdat hükümeti arasında gerilim

Irak'ta İran destekli Şii gruplarla Bağdat hükümeti arasında gerilim

Irak'ta İran destekli Şii milis gruplarla Bağdat hükümeti arasında tansiyonun yükseldiği bildiriliyor.

Irak'ta İran destekli Şii milis gruplarla Bağdat hükümeti arasında tansiyonun yükseldiği bildiriliyor.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre gerginlik, Bağdat hükümetinin, İran destekli Şii milis gruplardan Asaib Ehl el Hak'ın üst düzey bir liderini gözaltına alması sonrası başladı.

Örgütün roket ve füze saldırılarından sorumlu olduğu belirtilen liderlerinden Hüsam el Ezircavi'nin gözaltına alınması sonrası, Asaib Ehl el Hak üyeleri sokaklara döküldü. Başta örgütün lideri Kays el Hazali olmak üzere örgüt mensupları, Bağdat hükümetini tehdit eden açıklamalarda bulundu. Ezircavi'nin serbest bırakılması için hükümete 48 saat mühlet verdi.

Bağdat hükümeti geri adım atmıyor

Bağdat hükümeti ise Şii milis grupların talepleri karşısında geri adım atmıyor. Başbakan Mustafa el Kazımi, gerilim sonrasında yaptığı açıklamada, talepleri yerine getirmeyeceklerini, gerekirse karşı karşıya gelmeye hazır olduklarını belirtti.

Kazımi, beraberinde "terörle mücadele timlerine" mensup asker ve komutanlar ile başkent Bağdat'ta devriye gezerek milis gruplara gözdağı verdi.

Gece boyunca, başta Bağdat ve Sadr şehri olmak üzere Irak'ta gerginlik devam etti.

Öte yandan ABD'ye ait hava araçları ve yakıt ikmali yapan tanker uçaklar da gece boyunca Irak semalarında uçtu. Bölge kaynakları ABD'nin hava hareketliliğinin olağandışı olduğunu öne sürdü.

Suriye ve Lübnan'da da İran'a bağlı Şii milis grupların mobilize olduğu ve ABD'nin olası bir saldırısına hazırlık yaptıkları belirtiliyor.

Bölgede gerginliğin sürmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.