Irak'ta kaçırılan en az 600 Sünniden hâlâ haber yok

Irak'ta kaçırılan en az 600 Sünniden hâlâ haber yok

Geçtiğimiz sene Irak'ın Anbar vilayetinde düzenlenen operasyonda kaçırılan sivillere ulaşılamadı.

Bağdat hükümeti güçleri ve İran destekli Şii milis yapılanması Haşdi Şaabi'nin geçtiğimiz sene gerçekleştirdiği Felluce Operasyonu'nda kaçırılan en az 600 Sünni sivilden hâlâ haber alınamıyor.

Geçtiğimiz sene 22 Mayıs'ta Irak'ın Anbar ilindeki Felluce kasabasına yönelik düzenlenen operasyonda aynı bölgede bulunan Saklaviye kasabasından kaçırılan yüzlerce sivil bilinmeyen bir yere götürülmüştü. Irak'ın başkenti Bağdat'ın yaklaşık 65 kilometre batısında yer alan Saklaviye'den Şii milislerce kaçırılan sivillerin hayatlarından endişe ediliyor.

Öldürülmüş olabilirler

Öte yandan yerel kaynaklar kaçırılan yüzlerce sivilin önce işkence görüp sonra da öldürülmüş olabileceklerini ifade ediyor. Kayıp olan sivillerin aileleri ise Bağdat hükümetine karşı haklı taleplerini dile getirmekte zorlanıyorlar.

Uluslararası Af Örgütü devrede

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı bir açıklamada, Saklaviye kasabasından kaçırılan aralarında çocuklarında olduğu 643 sivilin akibetinin açıklığa kavuşturulması yönünde çağrıda bulundu.

Felluce Operasyonu

Geçtiğimiz sene 22 Mayıs'ta başlayıp 17 Haziran tarihinde sonra eren operasyonda Irak'ın Anbar ilinde bulunan kasaba IŞİD'ten geri alınmıştı. Operasyona Bağdat hükümeti güçlerinin yanında İran destekli Şii milis yapılanması Haşdi Şaabi de geniş bir katılım sağlamış, Şii milisler bizzat İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafında idare edilmişti.


Kasım Süleymani Felluce Operasyonu sırasında 

Yoğun ABD desteği

Bağdat hükümeti güçleri ve İran destekli Şii milis yapılanması Haşdi Şaabi tarafından gerçekleştirilen Felluce Operasyonu'na ABD Hava Kuvvetleri de düzenlediği hava saldırıları ile yoğun bir destek sağlamıştı.

Yerel kaynaklar, 2014 yılında IŞİD'in ele geçirmesinden, 2016 yılının Haziran ayında Bağdat hükümetinin kontrolüne geçmesine kadar olan süreçte Felluce kentine düzenlenen saldırılarda en az 3 bin 500 sivilin yaşamını yitirdiğini aktarıyor. Felluce Operasyonu'nun bittiği tarihlerde ise açıklanan yaralı sayısı 6 binin üzerindeydi.

Felluce Operasyonu sırasında bölgedeki Saklaviye ve Karma gibi önemli kasabalar da Bağdat hükümetinin kontrolüne geçmişti. Operasyonda hükümet güçleri ve İran destekli Haşdi Şaabi oldukça fazla kayıp vermiş, belirli tarihlerde operasyona ara vermek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.