Irak'taki Şii gruplar ABD'ye saldırmama konusunda anlaştı

Irak'taki Şii gruplar ABD'ye saldırmama konusunda anlaştı

Haşdi Şa'bi düzenlediği toplantıda ABD'ye saldırmama kararı aldı. Bu kararı Haşdi Şa'bi'nin en önde gelen ismi Hadi el-Amiri duyurdu.

Irak'ta ABD'nin hava saldırılarına hedef olmaktan endişe eden Haşdi Şabi çatı örgütü kapsamındaki İran yanlısı Şii grupların, ABD'ye saldırmama konusunda anlaştığı belirtildi.

Haşdi Şabi'nin konuyla ilgili düzenlediği toplantıya çatı örgütün kapsamında olmayan bazı Şii gruplarının da katıldığı ifade edildi. Toplantı sonrasında Haşdi Şabi kapsamındaki en büyük grup olan Bedir Tugayları'nın mevcut lideri Hadi el-Amiri tüm gruplar olarak ABD'ye saldırmamakta anlaştıklarını ilan etti.

Amiri'den ABD'ye bizi vurmayın

Amiri ABD'ye çağrıda bulunarak ABD'den karşılığında kendilerini hedef almamalarını istedi. Hadi el-Amiri, Haşdi Şabi'nin siyasi lideri olarak da biliniyor.

ABD'ye ait savaş uçakları kısa bir süre önce Suriye ve Irak'ta Şii milislerin mevzilerine yönelik saldırılar düzenlemiş, Şii gruplar da bu saldırılara misilleme olarak Suriye'nin doğusundaki Deyrizor bölgesinde bulunan Ömer petrol alanının yanındaki ABD üssünü 8 roketle vurduklarını duyurmuş ve ateşlenen roketlerin videosunu yayınlamıştı.

"Lider kadronun korunması için alınan bir karar"

Bu toplantıyla Haşdi Şabi ABD ile çatışmak istemediklerini, misilleme peşinde olmadıklarını ilan etmiş oldu. ABD ve Şii gruplar arasındaki gerginliğin tırmanması durumunda, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'e yapılana benzer bir saldırı ile Şii grupların liderlerinin hedef alınmasından endişe edilmesinin Haşdi Şa'bi'nin böyle bir açıklama yapmasında başat rol oynadığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum