İran Asker Kaçaklarına Karşı Harekete Geçti

İran Asker Kaçaklarına Karşı Harekete Geçti

İran'da asker firarileri ile ilgilenen birimin yöneticisi, şu ana kadar 35 bin kişinin sadece bu yıl askerlik hizmetinden kaçtığı için tutuklandığını açıkladı. 

İranlı yetkililer yakın bir dönemde, ülkedeki 24 aylık zorunlu askerlik görevinden kaçan gençlere yönelik tutuklamaları arttıracaklar. Firari askerlerle ilgili birimin başında bulunan İranlı Komutan Musa Kemali, yerel gazetelerden Tasnim’e yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana 10 bin insanın askerlik hizmetini yapmamak için yoklama cezası ödediğini açıkladı. 

İran'da zorunlu askerlik yaşı 18’den itibaren başlıyor ve 24 ay sürüyor. Halihazırda İran'da 19 yaşına basan ve askerlik hizmetini yapmayan ya da resmi olarak bu hizmetten muaf tutulmayan kimseler pasaport ve sürücü belgesi başvurusunda bulunamıyorlar ve özel bir izin almadan ülkelerini terk edemiyorlar. Ancak yoklamaya gitmeme cezasını ödeme imkanı da bulunuyor.

Daha önce İran askeri güçlerine yeterince gencin kayıt olmadığı konusunda yakınan ve uyarıda bulunan General Kemali yaptığı açıklamada, yetkililerin ve otoritelerin aktif bir biçimde listeye yazılmayan ya da yoklama kaçağı cezasını ödemeyen gençlerin tutuklanması yönünde kanun düzenlemesi yaptıklarını belirtti. 

Tutuklu asker kaçağı sayısı 30-35 bin

Kemali, bu yıl 30 bin ile 35 bin arasında gencin askeri hizmetten kaçtıkları ya da kaçındıkları için zaten tutuklanmış olduğunu belirtiyor. Kemali bu yıl kaçakların, firarilerin ya da askere gitmeyi geciktirenlerin tutuklanmasına ağırlık verileceğini belirtti. 

Bilindiği gibi çok sayıda İran askeri gücü, Beşşar Esed rejimine destek vermek için Suriye'de konuşlanmış durumda. Ancak Suriye'de hizmet verenler arasında İran asıllıların ne derece bulunduğu pek bilinmiyor, zira Suriye'ye İran tarafından savaşmak üzere gönderilen askerlerin büyük bir çoğunluğu Afgan asıllı ve eğer Suriye'deki hizmetlerini yerine getirirlerse İran vatandaşlığı alacakları yönünde ikna edilen kişilerden oluşuyor. 

Geçtiğimiz yıl en üst düzey bir askeri yetkili olan Muhammed Ekber Halvi, Tahran Üniversitesi'nde zorunlu askerlik uygulamasının ülke ekonomisine zarar verdiğini ve silahlı kuvvetlerin 500 bin asker yerine 200 bin askerle de idare edilebileceğini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.