İran Batı'yı oyalayıp nükleer silah üretmeye mi çalışıyor?

İran Batı'yı oyalayıp nükleer silah üretmeye mi çalışıyor?

İran ve AB arasında Viyana müzakereleri sürerken 7. turda da tıkanmalar yaşanması nedeniyle AB'de İran'ın kendilerini oyalayıp nükleer silah üretmeye çalıştığına dair şüphelerin arttığı belirtiliyor.

Viyana'da İran'la AB arasında doğrudan, ABD ile dolaylı müzakerelerin yeniden tıkandığı ifade ediliyor.

2015'te İran'la ABD ve AB nükleer enerji konusunda anlaşma sağlamıştı. 2018'de ABD'nin İran'ın bu anlaşmaya uymadığını iddia edip anlaşmadan çekilmesi ve İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasıyla bu anlaşma ortadan kalkmıştı.

Bu durumdan tedirgin olan ve İran ile ticari ilişkilere girmek isteyen AB, Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran ile yeni ve daha kapsamlı bir anlaşma için müzakerelere başlamış, ABD de AB üzerinden dolaylı olarak bu müzakerelere dahil olmuştu.

AB ve İran, 2018-2021 döneminde 6 tur müzakereler gerçekleştirmiş, iki taraf da Kasım 2021'de başlayan 7. tur müzakerelerin artık neticeye yönelik olduğunu belirtmişti.

"İran nükleer silah üretmeye çalışıyor"

Her ne kadar AB tarafından daha önce 7. tur müzakerelerde ilerleme sağlandığı açıklansa da son açıklamalar 7. tur müzakerelerin karşılıklı uyumsuz talepler nedeniyle tıkanmak üzere olduğunu gösteriyor. 

Bazı AB diplomatları ise artık İran'ın müzakerelerle kendilerini oyalayıp bir yandan nükleer silah üretme peşinde olduğunu belirtiyor. İran, müzakereler esnasında uranyum zenginleştirme projesine devam etti ve bu dönemde nükleer silah üretme yolunda kritik eşik olarak görülen uranyum zenginleştirme oranını %60'ın üzerine çıkardı.

Avrupa Birliği tarafından Viyana müzakerelerinin koordinatörü olarak atanan Enrique Mora bir taslak üzerinde anlaşılmadan 8. tur müzakerelere geçmeyi anlamsız gördüklerini vurguladı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum