İran destekli Haşdi Şaabi ile Kerkük 'pazarlığı'

İran destekli Haşdi Şaabi ile Kerkük 'pazarlığı'

Kerkük'ün batısında yer alan Havice ilçesinin IŞİD'ten geri alınmasını hedefleyen operasyon için İran destekli Haşdi Şaabi ile görüşmeler sürüyor.

Kerkük'ün batısında yer alan Havice ilçesinin IŞİD'ten geri alınmasını hedefleyen operasyon için İran destekli Haşdi Şaabi ile görüşmeler sürüyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumuna kısa bir süre kala Kerkük'e bağlı Havice ilçesini IŞİD'ten geri alma operasyonunun başlatılması planlanıyor. 

Havice ilçesine yönelik düzenlenecek operasyona İran destekli Haşdi Şaabi çatı örgütünün de katılması planlanırken, örgütün üst düzey yöneticilerinden Ebu Mehdi El Mühendis'in bölgedeki yerel liderler ve kanaat önderleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi.


Ebu Mehdi El Mühendis'in gerçekleştirdiği görüşmeden

"En az 40 bin asker katılacak"

Haşdi Şaabi kaynakları tarafından yapılan açıklamalara göre, Havice ilçesi ve çevresini IŞİD'ten geri almaya yönelik düzenlenecek saldırıya en az 40 bin askerin katılması planlanıyor.

İran destekli Haşdi Şaabi kaynakları, uzun bir süredir Irak ordusu ve Haşdi Şaabi savaşçılarının bölgeye askeri sevkiyat gerçekleştirdiğini, operasyonun kısa bir süre içinde başlatılacağını ifade etti.

"Peşmerge'nin kendi planı var"

IKBY kaynaklarından yapılan açıklamalarda ise, Havice ilçesine yönelik düzenlenecek operasyona Peşmerge güçlerinin katılmasının planlandığı ve Peşmerge'nin Havice operasyonu ile ilgili kendi planı olduğu aktarıldı.

Yeni operasyonlar ile ilgili görüşmeler

Öte yandan İran destekli Haşdi Şaabi çatı örgütü yöneticilerinden Ebu Mehdi El Mühdendis Kerkük'te yerel yetkililer ile yaptığı görüşme sonrasında Bağdat hükümetine bağlı askeri yetkililer ile bir görüşme gerçekleştirdi. 


Haşdi Şaabi yöneticisi Ebu Mehdi El Mühendis Bağdat hükümeti güçleriyle

Haşdi Şaabi kaynakları tarafından yapılan açıklamalarda, El Mühendis'in Bağdat hükümeti güçleriyle yaptığı görüşmede Irak'ta düzenlenecek yeni askeri operasyonlar ile ilgili bilgi alışverişi yapıldığı ifade edildi. 

İran destekli Haşdi Şaabi'nin Kerkük'e bağlı Havice ilçesine düzenlenecek operasyon sonrasında Irak'ta IŞİD'e karşı düzenlenecek diğer operasyonlarda da Bağdat hükümeti güçleriyle ortak hareket edeceği düşünülüyor.

Haşdi Şaabi, Bağdat hükümeti güçleri ve Peşmerge'nin ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle eş zamanlı olarak operasyon düzenlemesinin planlandığı Havice ilçe merkezi ve çevresindeki üç kasaba 2014 yılı Haziran ayından bu yana IŞİD'in kontrolünde.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.