İran destekli Haşdi Şabi koalisyonu çatırdıyor mu?

İran destekli Haşdi Şabi koalisyonu çatırdıyor mu?

Haşdi Şabi'nin Bağdat yönetimi Başbakanı Sudani ile ittifak kurma arayışını İran destekli örgütler nasıl karşılayacak?

Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli Şii Haşdi Şabi lideri Falih el Feyyad, paramiliter grubun hukuk temelinde hareket etmesi ve güvenlik teşkilatlarının diğer unsurlarıyla benzer askeri düzenlemelere sahip olması gerektiğini söyledi.

Middle East Eye'ın haberine göre, El Feyyad, 20 Mayıs'ta Haşdi Şabi'nin Musul'daki karargahında, örgütün bel kemiğini oluşturan silahlı gruplardan ayrılma süreci içine girdiklerini belirtti.

"Başbakan Muhammed Şiya es Sudani, Haşdi Şabi'nin ve tüm silahlı kuvvetlerin genel komutanıdır. Biz onun emirlerine uyarız." diyen El Feyyad, Şii örgütün "meşru ve seçilmiş Bağdat yönetimine bağlı olduğunun" altını çizdi.

El Feyyad, Haşdi Şabi liderliğinin yönetimin yapısını hukuka uygun bir şekilde reforme etme sürecinde olduğunu kaydederken yeni yapının doğası ve bunu ortaya koyacak mekanizmalar hakkında bilgi vermedi.

"Yönetimde değişiklikler yapılacak"

Ancak Haşdi Şabi komutanları MEE'ye yaptığı açıklamalarda, bir dizi askeri yönetim kurulu ve oluşumun birleştirileceğini, yenilerinin oluşturulacağını veya feshedileceğini, bunun yanı sıra birçok komutanlık makamına da yeni isimlerin atanacağını söyledi.

Bir Haşdi Şabi komutanı, örgüt içindeki değişikliklerden etkilenecek bazı kişilerin Haşdi Şabi lideri El Feyyad'ın talimatlarına uymayı reddeden komutanlar olduğunu ifade etti.

Planın örgütü tamamen hükümetin komutası altına sokmak olduğunu belirten Haşdi Şabi komutanı, bu durumun uluslararası topluma ve Necef'teki dini lider Ali Sistani ve genel dini yönetime bir mesaj niteliği taşıdığını dile getirdi.

Öte yandan kaynaklar MEE'ye yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin yeniden yapılandırılması ve düzenli bir şekle sokulmasının Irak Başbakanı Sudani ve hükümetinin aylardır üzerinde çalıştığı güvenlik reform programının bir parçası olduğunu vurguladı.

"Haşdi Şabi yapılanmasındaki değişim tarafları silahlı çatışmaya zorlayabilir"

Haşdi Şabi içinde yapılacak değişikliklerin, söz konusu gelişmeleri kendilerine ve kendi çıkarlarına karşı bir tehdit olarak gören silahlı güçlerle çatışmalara yol açabileceği belirtiliyor.

İran destekli Şii milis örgüt Ketaib Hizbullah'ın bir komutanı MEE'ye yaptığı açıklamada "Feyyad ne istiyorsa onu dile getirebilir. Haşdi Şabi'nin silahlı kuvvetler başkomutanının emirlerine boyun eğmesine itiraz etmeyiz ancak tüm emirlere uymalarına itiraz ederiz." dedi.

"Haşdi Şabi içinde İslami direnişi temsil eden 8 tugay olduğunu, ne El Feyyad'ın ne de babasının onlara, maaşlarına ve askeri ekipmanlarına dokunabileceğini" söyleyen Ketaib Hizbullah komutanı ayrıca "bunun dışında bizden uzakta ne istiyorsa yapabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.