İran Devrim Muhafızları'ndan ülkedeki gösterilerle ilgili "kırmızı çizgi" açıklaması
Ordu açıklamasında, İsrail'i kastederek, İran halkına yönelik “sahte destek açıklamaları” yoluyla yeni huzursuzluklar yaratmaya çalıştığını söyledi.
İran Devrim Muhafızları Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 1979 devriminin kazanımlarını ve ülkenin güvenliğini korumanın kendileri için “kırmızı çizgi” olduğu uyarısında bulunurken, ordu da İran'ın çeşitli kentlerinde 14. gününe giren protesto gösterileri ve olaylar karşısında yaptığı açıklamada “ulusal çıkarları, stratejik altyapıyı ve kamu kaynaklarını korumaya” ve bölgedeki “düşman” hareketlerini izlemeye devam edeceğini söyledi.
Açıklamada “yeni bir komplo” olarak tanımlanan ve Tahran'ın "terörist" olarak nitelendirdiği “İsrail ve düşman grupların” desteğiyle “düşmanın” İran şehirlerinde kamu düzenini bozmaya ve güvenliği istikrarsızlaştırmaya çalıştığı ileri sürüldü.
Ordu açıklamasında, İsrail'i kastederek, İran halkına yönelik “sahte destek açıklamaları” yoluyla yeni huzursuzluklar yaratmaya çalıştığını söyledi.
Açıklamada İran ordusu vatandaşları “uyanık ve ulusal bilince sahip” olmaya ve komplo olarak nitelendirdiği eylemleri engellemek için “birlik ve ulusal bütünlük” çerçevesinde çalışmaya çağırdı.
İran lideri Ali Hamaney'in komutası altında ve diğer silahlı kuvvetlerle koordinasyon içinde faaliyet gösterdiğini belirten ordu, “ulusal çıkarları, stratejik altyapıyı ve kamu kaynaklarını güç ve kararlılıkla” korurken bölgedeki “gelişmeleri izlemeye” devam edeceğini söyledi.
ABD merkezli insan hakları ağı HRANA'ya göre protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda dördü güvenlik güçleri mensubu olmak üzere en az 65 kişi hayatını kaybetti.
Yetkililerin 37 şehirde ve 31 vilayetin 24'ünde gerçekleşen protestolarda 2311'den fazla kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.
Giderek ivme kazanan protesto hareketinin on üçüncü gününde Tahran'ın kuzeybatısındaki Saadat Abad bölgesinde göstericiler tencerelere vurarak rejim karşıtı sloganlar attı.
Bölgede toplanan çok sayıda araç protestocuların sloganlarıyla eş zamanlı olarak korna çaldı.
Sosyal medyadaki diğer doğrulanmış görüntüler Tahran'ın diğer bölgelerindeki protestoları gösteriyor. İran dışında Farsça yayın yapan televizyon kanalları Meşhed (doğu), Tebriz (kuzey) ve Kum'da (merkez) çok sayıda protestocunun görüntülerini yayınladı.
ABD istihbaratı da gösterilerin ilk başladığı günlerde rejimi devirecek büyüklükte olmadıklarını belirtmiş ancak sonradan protestocuların sayılarının artmasıyla birlikte durumun takip edildiği ve yeniden değerlendirildiği ifade edilmişti.
Kaynak: Mepa News
