İran: Hiçbir İsrail elçiliği güvende değil

İran: Hiçbir İsrail elçiliği güvende değil

Yarı resmi ISNA haber ajansına göre Safevi, 27 İsrail elçiliğinin İran'ın olası misillemesinden duyulan endişe nedeniyle kapatıldığını iddia etti.

İran lideri Ali Hamaney’in üst düzey bir danışmanı Pazar günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın İsrail'i suçladığı Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik saldırının ardından "İsrail'in hiçbir elçiliğinin artık güvende olmadığı" uyarısında bulundu.

Tahran'da konsolosluk saldırısında ölenlerin anıldığı bir törende konuşan Dini Lider Ali Hamaney'in askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, "Siyonist rejimin hiçbir elçiliği artık güvende değil." dedi.

Yarı resmi ISNA haber ajansına göre Safevi, 27 İsrail elçiliğinin İran'ın olası misillemesinden duyulan endişe nedeniyle kapatıldığını iddia etti.

Pazartesi günü Suriye'nin başkentinde düzenlenen ve aralarında 2 üst düzey komutanın da bulunduğu 7 İran Devrim Muhafızları mensubunun ölümüne neden olan hava saldırısının ardından İran misilleme sözü vermişti.

Ölenler arasında saldırının en üst düzey zayiatı olan Muhammed Rıza Zahidi de vardı. Zahidi, Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü'nün Lübnan ve Suriye'deki operasyonlarını denetlemekten sorumluydu.

Zahidi, ABD'nin 2020'de Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ta öldürmesinden bu yana öldürülen en yüksek rütbeli İranlı komutan oldu.

Zahidi'nin Cumartesi günü İran'da düzenlenen cenaze töreninde konuşan üst düzey bir İranlı askeri yetkili, Tahran'ın konsolosluk saldırısına misilleme yapma kararlılığını yineleyerek, İran'ın vereceği karşılığın "maksimum hasar" vermeyi hedefleyeceğini söyledi.

Son yıllarda Suriye'de İran'la bağlantılı hedeflere ve Suriye askeri güçlerine sık sık hava saldırıları düzenleyen İsrail, Suriye'deki operasyonlarıyla ilgili olarak genellikle yaptığı gibi kamuoyuna açıklama yapmaktan kaçınarak saldırı konusunda alışılagelmiş sessizliğini korudu.

Ancak New York Times'ın ismini vermediği dört İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde İsrail'in saldırıdaki sorumluluğu kabul edildi.

Beşar Esed’in sadık bir müttefiki olan İran, 2011'de patlak veren Suriye savaşına aktif bir şekilde müdahil olmuş ve Esed rejimini desteklemek üzere ülkede askeri bir varlık tesis etmiştir.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.