İran: Husilere askeri destek Tahran'ın politikalarına aykırı

İran: Husilere askeri destek Tahran'ın politikalarına aykırı

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yemen'deki Husilere yönelik askeri desteğin 'Tahran'ın politikalarına aykırı olduğu' iddia edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yemen'deki Husilere yönelik askeri desteğin 'Tahran'ın politikalarına aykırı olduğu' iddia edildi.

Bakanlığın açıklamasında, İran'ın Yemen'deki Husilere sağladığı desteği yalnızca "siyasi" boyutta olduğu dile getirildi. Ayrıca açıklamada, İran'ın Yemen'deki krizi barışçıl yollardan çözmek için, Birleşmiş Milletler de (BM) dahil olmak üzere tüm tarafların çabalarını desteklediği ifade edildi.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ekonomik ilişkiler komutan yardımcısı Rüstem Kasımi yaptığı bir açıklamada, Tahran'ın Husilere askeri destek sağladığını ve İranlı askeri danışmanların Yemen'de olduğunu söylemişti.

rrr-001.jpg

Rüstem Kasımi

Kasımi açıklamasında ayıca, İran Devrim Muhafızlarının Yemen savaşının başından bu yana Husilere silah üretimi konusunda da destek sağlandığını belirtmişti.

İran'ın Husilere desteği

Başkent Sana da dahil olmak üzere Yemen'in batısını kontrol altında tutan Husilerin İran tarafından askeri, siyasi ve ideolojik boyutta desteklendiği biliniyor. Son dönemde Husilerin Suudi Arabistan topraklarına yönelik artan kamikaze drone ve balistik füze saldırılarında, İran'ın desteğiyle üretilmiş silah sistemlerini kullandığı ifade ediliyor.

Birçok uzman Yemen'deki iç savaşı "Suudi Arabistan-İran savaşı" olarak değerlendiriyor. Suudi Arabistan, 2015 yılında Yemen'deki iç savaşa dahil olmuş ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) birlikte kurdukları koalisyonla Husilere yönelik hava saldırıları gerçekleştirmekte.

Ayrıca Suudi Arabistan ve BAE, Yemen'deki meşru yönetim olarak tanınan Mansur Hadi hükümetine bağlı güçlere, ayrıca bölgede kendilerini destekleyen kabile güçlerine de silah-ekipman desteği sağlıyor.

Türkiye'nin Yemen'e müdahil olacağı iddiaları

2015 yılıda Yemen'deki savaşa dahil olan Suudi Arabistan ve BAE, milyarlarca dolarlık askeri harcamalara rağmen İran destekli Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durduramadı.

Suudi Arabistan'ın son dönemde Yemen'deki Husi ilerleyişini durdurabilmek için Türkiye'yi alternatif bir askeri güç olarak gördüğü ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz dönem yapılan açıklamada da Suudi Arabistan'ın Türkiye'den silahlı insansız hava aracı sistemleri talep ettiği ifade edilmişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.