İran ile Pakistan 'barıştı'

İran ile Pakistan 'barıştı'

Abdullahiyan bugün erken saatlerde Pakistan'a geldi ve ardından Dışişleri Bakanı Cilani ile iki ülke arasındaki ikili işbirliğini ele aldı.

Pakistan geçici Dışişleri Bakanı Celil Abbas Cilani ile birlikte İslamabad'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Abdullahiyan şunları söyledi: "İran ve Pakistan'ın ortak sınır bölgelerinde ve alanlarında bulunan teröristlerin üçüncü ülkeler tarafından yönlendirildiği, desteklendiği ve İran ile Pakistan hükümetlerinin ve milletlerinin çıkarları doğrultusunda hiçbir zaman iyi bir eylemden yana olmadıkları konusunda hiçbir şüphe yoktur."

Bu gelişme, İran'ın Pakistan'da gerçekleştirdiği ve İslamabad'ın komşu ülkenin topraklarını vurmasına yol açan ölümcül hava saldırısının ardından iki komşu ülke arasında tırmanan gerginlikten günler sonra geldi.

Abdullahiyan bugün erken saatlerde Pakistan'a geldi ve ardından Dışişleri Bakanı Cilani ile iki ülke arasındaki ikili işbirliğini ele aldı.

İranlı Bakan konuşmasının başında iki ülkenin "hiçbir zaman bölgesel farklılıklara sahip olmadığının" altını çizdi.

"Tarihi ikili ilişkilerimiz ve bağlantılarımız, iki farklı coğrafi konumda yer alan tek bir ulus olduğumuzu kanıtlıyor."

İran'ın Pakistan'ın güvenliğini kendisinin ve tüm bölgenin güvenliği olarak gördüğünü belirten İranlı Bakan, her iki ülkenin de birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu sözlerine ekledi.

Abdullahiyan, "Burada bulunmamızın nedeni tüm teröristlere İran ve Pakistan'ın ortak güvenliğini tehlikeye atmalarına fırsat vermeyeceğimizi yüksek sesle söylemektir" dedi.

Abdullahiyan, her iki tarafın da "sınır güvenliği ve terörle mücadele gerekliliği" ile ticari, ticari ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi konularında mümkün olan en kısa sürede daha ileri adımlar atma konusunda mutabık kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Üst düzey mekanizma kurulacak

Dışişleri Bakanı Cilani'ye göre, toplantıları sırasında her iki taraf da "iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde üst düzey yapıcı bir mekanizma kurulması" konusunda anlaştı.

Bu mekanizmanın "çeşitli işbirliği alanlarında kaydedilen ilerlemeyi denetlemek üzere düzenli olarak İran ve Pakistan'da dönüşümlü olarak toplanacağını" da sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum