İran: İsrail nükleer tesisimize saldırdı, intikam alacağız

İran: İsrail nükleer tesisimize saldırdı, intikam alacağız

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, geçtiğimiz gün Natanz nükleer tesisinde gerçekleşen kazalardan İsrail'i sorumlu tuttu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, geçtiğimiz gün Natanz nükleer tesisinde gerçekleşen kazalardan İsrail'i sorumlu tuttu.

İran devlet televizyonunun Zarif'ten aktardığı açıklamaya göre, Natanz'da geçtiğimiz gün yaşanan olayların arkasında İsrail'in olduğu ifade edildi.

İran, olayı "nükleer terörizm" olarak nitelemişti.

Zarif, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Siyonistler, yaptırımların kaldırılması yolundaki ilerleyişimiz sebebiyle bizden intikam almak istiyor. Buna izin vermeyeceklerini açıkça söylediler. Ancak biz intikamımızı Siyonistlerden alacağız."

Natanz'daki 'kaza'

11 Nisan'da İran'ın önemli nükleer merkezlerinden Natanz tesisinde elektrik arızası sebebiyle bir 'kaza' meydana geldiği bildirildi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Bihruz Kemalvendi'nin Fars News'e yaptığı açıklamaya göre, kazada can kaybı yaşanmadı.

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Natanz tesisinde büyük bir patlama meydana gelmiş, İran patlamanın sebebinin yüksek ihtimalle sabotaj olduğunu açıklamıştı.

Bir süredir İran'daki nükleer tesislerde benzer şekilde 'gizemli kazalar' meydana geliyor. Bu kazalarda sabotaj ihtimali üzerinde duruluyordu.

İran'ın nükleer tesisleri

İran, Ortadoğu'nun nükleer faaliyetler açısından en fazla öne çıkan ülkesi konumunda.

Nükleer enerji üretimi ve kullanımına dair tesislerin yanı sıra, İran'ın askeri açıdan da nükleer faaliyetlerde bulunduğu ifade ediliyor.

2015 yılında ABD ve Avrupalı devletlerle yaptığı nükleer anlaşma sonrasında, kendisine yönelik yaptırımların kalkması karşılığında nükleer programını kısıtlamıştı.

Ancak ABD'de Donald Trump yönetiminin iş başına gelmesinin ardından ABD nükleer anlaşmadan çekilmiş, bunun ardından İran da verdiği taahhütleri kademe kademe terk etmişti.

Son dönemde İran, başta Natanz nükleer tesislerinde yaşanan patlama sebebiyle olmak üzere, tekrar nükleer faaliyetleriyle dünya gündemine gelmiş durumda. Patlamaların kaza mı, yoksa ABD-İsrail kaynaklı bir sabotaj mı olduğuna dair iddialar, İran'da olduğu gibi dünyada da önemli bir gündem maddesi niteliğinde.

1950'li yıllarda ABD ve Avrupa'nın desteğiyle İran'da başlayan nükleer program, 1979 yılındaki devrimden sonra hızlanarak sürdürüldü. Rusya'nın da desteğiyle nükleer kapasitesini geliştiren İran 2011 yılında Buşehr'de ilk nükleer enerji santralini açtı.

İran'daki mevcut nükleer tesisler şu şekilde:

irannukleer.jpg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.