İran: Laricani Ailesi siyasetten tasfiye ediliyor

İran: Laricani Ailesi siyasetten tasfiye ediliyor

Geçmişte İran'da kritik pozisyonları tutan Ali ve Sadık Laricani kardeşlerin son dönemde hızla İran siyasetinden tasfiyesi dikkat çekiyor. Ali ve Sadık Laricani kardeşler kimdir?

İran siyasetinde 2000'li yıllardan itibaren oldukça etkili olan Laricani Ailesi'nin tasfiye edildiği gözlemleniyor.

Son süreçte, Ali Laricani'nin (1957-) ardından Sadık Laricani (1961-) de görevlerinden ayrıldı. En son Sadık Laricani'nin Anayasa Koruma Konseyi üyeliğinden istifaya zorlanmasının ardından İran'da Laricani Ailesi döneminin kapanmış olabileceği belirtiliyor.

Ali Laricanı ve Sadık Laricani, Şii mercii olan Mirza Haşim Amuli'nin (1899-1993) oğulları olmaktan da faydalanarak İran'da 2000'li yıllarda siyasette yükselmişlerdi. Soyadlarını babalarının İran'ın Mazenderan bölgesinde doğduğu köy olan Larican'dan almışlardır.

mirza.jpg

Mirza Haşim Amuli

ali.jpg

Ali Laricani

sadik.jpg

Sadık Laricani

Ali Laricani üniversite eğitimi almış, İran Devrimi'nin ardından kurulan Devrim Muhafızları'na katılıp komutanlığa yükselmişti. Sadık Laricani ise Kum Havzası'nda dini eğitim alarak mollalık yolunda ilerlemişti.

Laricani ailesinin yükselişi

2000'li yıllarda İran siyasetinde Ali Laricani ve kardeşi Sadık Laricani hızla yükselmiştir. 2008'de Ali Laricani meclis başkanı, 2009'da da Sadık Laricani İran Anayasa Mahkemesi başkanı olmuştur.

2010'lu yıllarda Ali Laricani geleceğin İran cumhurbaşkanı olarak görülmeye başlamıştır. Fakat bu iki kardeşin dayanışma içerisinde hızla yükselmesi, İran siyasetindeki rakiplerinin düşmanlığı çekmiştir. Dini lider Ali Hamaney'in de muhafazakar olmasına rağmen Ali Laricani'yi fazla hırslı ve güçlü bir karakter görüp cumhurbaşkanlığı için istemediği ifade edilmektedir.

2010'lu yılların sonuna doğru Ali Hamaney, mevcut cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi desteklemeye başladığında Laricani Ailesi'nin de tasfiyesi başladı. 2019'da Reisi, Hamaney'in desteğiyle Sadık Laricani'nin yerine İran Anayasa Mahkemesi başkanı oldu. 2021'de ise yine Hamaney'in desteğiyle Ali Laricani'nin gelmek istediği makam olan cumhurbaşkanlığına oturdu. Laricani'nin cumhurbaşkanı adayı olması veto edildi.

Ali Laricani'nin bulunduğu görevleri bırakmaya zorlanmasının ardından, geçtiğimiz günlerde Sadık Laricani de Anayasa Koruma Konseyi üyeliğinden istifaya zorlandı. Bu son ve büyük adımla Laricani Ailesi'nin tasfiyesinin tamamlanmış olabileceği, Ali ve Sadık Laricani'nin emekliliğe ayrılıp siyasete karışmamalarının istendiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.