İran mahkemesi Süleymani suikastı için ABD'yi 50 milyar dolar tazminata mahkum etti

İran mahkemesi Süleymani suikastı için ABD'yi 50 milyar dolar tazminata mahkum etti

Kasım Süleymani Rusya'nın Suriye'ye yönelik askeri müdahalesinde oynadığı kilit rolle de tanınıyor.

Tahran'daki bir mahkeme Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin yaklaşık dört yıl önce üst düzey bir İranlı generali öldürdüğü gerekçesiyle yaklaşık 50 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ocak 2020'de 62 yaşındaki General Kasım Süleymani ve Iraklı yardımcısı Ebu Mehdi el Muhendis'i öldüren Bağdat havaalanı yakınlarında bir insansız hava aracı saldırısının emrini vermişti.

Günler sonra İran, Irak'ta Amerikan ve diğer koalisyon birliklerinin bulunduğu üslere füze atarak misilleme yaptı. Ancak bu saldırılarda hiçbir ABD personeli ölmedi. Sonraki dönemdeyse İran'ın bu saldırıları ABD'nin bilgisi dahilinde gerçekleştirdiği iddiası ortaya atıldı.

İran yargısına bağlı Mizan Online haber ajansı, Tahran'daki bir mahkemenin 3.300'den fazla İranlının açtığı dava sonucunda ABD hükümetini 49,7 milyar dolar "maddi, manevi ve cezai tazminat" ödemeye mahkum ettiğini duyurdu.

Mizan, mahkemenin aralarında Trump, ABD hükümeti, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve eski Savunma Bakanı Mark Esper'in de bulunduğu 42 gerçek ve tüzel kişiyi suçlu bulduğunu belirtti.

Süleymani, Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar birimi olan Kudüs Gücü'nü komuta ediyordu.

İran'ın Ortadoğu operasyonlarına öncülük eden ve 1980-1988 İran-Irak savaşının "kahramanı" olarak gösterilen Süleymani, ülkenin en popüler askeri figürlerinden biriydi.

Süleymani ayrıca Rusya'nın Suriye'ye yönelik askeri müdahalesinde kilit bir rol oynamıştı.

İran ve ABD arasında 1979 devriminden bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum