İran medyası: Türkiye Irak'ı sömürgeleştirmeye çalışıyor

İran medyası: Türkiye Irak'ı sömürgeleştirmeye çalışıyor

İran'ın resmi kanalı Press TV Türkiye'yi Irak'ı sömürgeleştirmeye ve ABD'nin yerini doldurmaya çalışmak, IŞİD'e destek olmakla suçladı.

İran'ın resmi kanalı Press TV Türkiye'yi "Irak'ı sömürgeleştirmeye ve ABD'nin yerini doldurmaya çalışmak, IŞİD'e destek olmakla" suçladı.

Irak'ta yoğun olarak varlık gösteren ve ülkeyi etkisi altına alan İran, Türkiye'nin Irak'taki ekonomik ilişkilerinden rahatsızlığını dile getirdi.

"Sömürgeleştirme" suçlaması

İran'ın İngilizce yayın yapan ve ülke yönetiminin resmi siyasetini yansıttığı bilinen Press TV, Türkiye'nin Irak'taki ilişki ve yatırımlarını eleştirerek Türkiye'yi Irak'ı sömürgeleştirmeye çalışmakla suçladı.

Press TV, İran yanlısı Iraklı Şii politikacı Heysem Hazali'nin İran'ın politikaları doğrultusunda, Türkiye aleyhine yaptığı açıklamalara da geniş yer verdi.

Hazali, Türkiye'nin ana hedefinin enerji kaynaklarını kontrol altına almak olduğunu, Musul ve Kerkük'ün petrollerini ele geçirmeye çalıştığını iddia etti.

Türkiye'nin PKK gerekçesiyle Sincar'ı ele geçirmeye çalıştığını, asıl amacının Sincar'dan geçen Musul-Halep karayolunu kontrol etmek olduğunu da öne sürdü.

"Türkiye ABD'nin etkisini azaltmak istiyor"

Türkiye'nin Ortadoğu'nun çeşitli bölgelerine müdahil olarak ABD'nin etkisini azaltma ve bölgede azalan ABD varlığından doğan boşluğu doldurma peşinde olduğunu iddia eden Hazali, İran'dan Türkiye'ye karşı yardım istediklerini belirtti.

Diğer yandan Press TV, Türkiye'nin geçmişten bugüne Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) üzerinde devam eden askeri ve ekonomik varlığını da eleştirdi. Türkiye'yi Irak topraklarında keyfi askeri harekat yapmakla suçlayan Press TV, bölgedeki PKK varlığından ise bahsetmedi.

Press TV, Türkiye ile IŞİD'in iyi ilişkiler içerisinde olduğunu da ima ederek "Irak'ın kuzeyinde Türkiye varlığının artmasıyla IŞİD saldırılarının da artacağını" iddia etti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.