"İran, muhalif Kürt gruplara karşı Irak sınırına yığınak yapıyor"

"İran, muhalif Kürt gruplara karşı Irak sınırına yığınak yapıyor"

İran'ın, Bağdat yönetiminin Tahran'a muhalif Kürt grupları silahsızlandırmayı başaramaması halinde Irak'a sınır ötesi operasyonlar gerçekleştirmekle tehdit ettiği öne sürülüyor.

İran'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarına askeri yığınak yaptığı öne sürüldü.

New Arab'ın haberine göre İran ordu güçleri IKBY ile olan batı sınırına çok sayıda asker konuşlandırmasının yanı sıra tank ve ağır silah sevkiyatı yaptı.

Bölgeye yönelik askeri sevkiyat, İran'ın üst düzey Iraklı güvenlik ve savunma alanındaki üst düzey yöneticileriyle bir toplantı yapması ve İran muhalifi Kürt grupları silahsızlandıramamaları halinde sınır ötesi operasyonlar yürüteceği konusunda yaptığı uyarılar ardından gerçekleşti.

İran muhalifi Kürt gruplardan üst düzey bir isim New Arab'a "İran ortak sınırlara çok sayıda personelini konuşlandırdı ve bu bölgelerde devriye atıyorlar. İran, muhalif Kürt gruplara saldırmakla tehdit ediyor." dedi ve ekledi:

"İran'ın Irak hükümetine ve IKBY'deki Kürt yetkililere bizi silahsızlandırma yönünde düşük düzeyde ültimatom verdiği halen bir söylentiden ibaret ve böylesi tehditler ve askeri konuşlandırmalar bizim için yeni sayılmaz."

Mart ayında İran ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşmasındaki maddelerin sınırlarda uygulanması için İran'ın Bağdat yönetimi ve IKBY yetkililerine baskı yaptığı belirtiliyor. Söz konusu anlaşma öncelikli olarak İran'a muhalif Kürt grupların mevzilendiği IKBY'nin İran'la olan sınırlarında güvenliği güçlendirmeyi öngörüyor.

Söz konusu anlaşma kapsamında Bağdat yönetimi, silahlı grupların Irak topraklarını kullanarak İran'a sınır ötesi saldırılar gerçekleştirmelerine izin vermeyeceğini taahhüt etmişti.

Öte yandan İran'ın kendisine muhalif Kürt grupların tamamen Irak'tan çıkarılıp başka bir üçüncü ülkeye sürülmesini istediği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum