İran savaşı stokları tüketti: ABD’den 30 milyar dolarlık mühimmat planı

İran savaşı stokları tüketti: ABD’den 30 milyar dolarlık mühimmat planı

ABD Savunma Bakanlığı’nın, İran ile yaşanan savaş sonrası kritik seviyeye gerileyen mühimmat stoklarını yenilemek için 30 milyar dolardan fazla harcama yapmayı planladığı bildirildi.

ABD’li askeri yetkililer, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) mühimmat stoklarını yeniden oluşturmak amacıyla 30 milyar dolardan fazla harcama yapmayı planladığını açıkladı.

Associated Press’in haberine göre plan, İran ile yaşanan savaş sırasında ABD mühimmat stoklarının kritik seviyelere düşmesinin ardından gündeme geldi.

Söz konusu harcama, 2027 yılı için önerilen yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık savunma bütçesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Yetkililer, planın ABD’nin askeri kapasitesini güçlendirmeyi ve modern savaşların değişen doğasına uyum sağlamayı amaçladığını belirtti.

Hava savunma sistemlerine yoğun talep

Habere göre baskı özellikle hava savunma sistemleri üzerinde yoğunlaşıyor.

ABD ordusunun balistik füzeleri ve insansız hava araçlarını engellemek için kullandığı Patriot ve THAAD hava savunma sistemlerinin mühimmat stoklarının önemli ölçüde azaldığı ifade edildi.

Pentagon’un mühimmat için ayırdığı bütçe, bu stokların yeniden oluşturulmasını ve uzun menzilli hassas vuruş füzeleri ile orta menzilli füze sistemlerinin satın alınmasını kapsıyor.

İHA’lara büyük yatırım

2027 savunma bütçesi taslağı ayrıca insansız hava araçları ve bu araçlara karşı geliştirilen sistemlere büyük yatırımlar içeriyor.

Plana göre insansız hava araçları ve ilgili teknolojiler için yaklaşık 54 milyar dolar ayrılırken, İHA’lara karşı geliştirilen sistemler için 21 milyar dolar bütçe öngörülüyor.
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Jules Hurst III, modern savaş alanının hızla değiştiğini belirterek, “İHA savaşları modern savaş alanını hızla yeniden şekillendiriyor.” dedi.

Hurst, söz konusu bütçenin bu alanda ABD tarihindeki en büyük yatırım olduğunu söyledi.

Tomahawk füzelerinde artış

Plan ayrıca denizden fırlatılan Tomahawk seyir füzelerinin alımında da önemli bir artışı içeriyor.

ABD Donanması’nın geçen yıl 55 adet olan Tomahawk füze alımını 785 adede çıkarmayı planladığı bildirildi.

Bu artışın, İran'a yönelik son saldırılarda füzelerin yoğun şekilde kullanılması nedeniyle stokların hızla azalmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Daha ucuz mühimmat üretimi

Pentagon aynı zamanda daha düşük maliyetli mühimmat geliştirmeyi hedefliyor.

Bu yaklaşım, az sayıda pahalı silah yerine daha fazla sayıda üretilebilen ve savaşlarda geniş ölçekte kullanılabilecek mühimmat üretimini artırmayı amaçlıyor.

Personel ve donanma yatırımları

Önerilen bütçe ayrıca ABD silahlı kuvvetlerinin personel sayısında yaklaşık 44 bin 500 kişilik artış öngörüyor.

Bu artış toplam askeri personel sayısında yüzde 2’den fazla büyüme anlamına geliyor.

Bütçede ayrıca ABD-Meksika sınırındaki operasyonlar için 2 milyar dolardan fazla kaynak ayrılması planlanıyor.

Pentagon’un aynı zamanda 1960’lı yıllardan bu yana en büyük gemi inşa finansman talebini hazırladığı ve deniz kuvvetlerinin kapasitesini artırmayı hedeflediği belirtildi.

Yetkililer bütçe taslağının İran ile savaş başlamadan önce hazırlandığını ancak Ukrayna savaşı da dahil olmak üzere son yıllardaki çatışmalardan çıkarılan dersleri yansıttığını ifade etti.

Uzmanlara göre özellikle insansız hava araçları ve hava savunma sistemleri, modern savaşlarda askeri güç dengelerini belirleyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.