İran savaşı sürerken ABD uydu görüntülerine karartma uyguluyor
ABD yönetiminin Ortadoğu'ya ait uydu görüntülerinin paylaşılmasına engel olduğu bildirildi.
ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Planet Labs, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Donald Trump yönetiminin talebi üzerine Ortadoğu'daki savaşla bağlantılı bölgeye ait yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerini yayınlamayı durduracağını bildirdi.
Planet Labs'a göre ABD hükümeti, uydu görüntüsü sağlayıcılarından "görüntülerin süresiz olarak bekletilmesini" istedi.
Şirket "9 Mart 2026 tarihinden itibaren geriye dönük geçerli olmak üzere Planet, kontrollü erişim modeline geçmektedir. Belirlenen ilgi alanı içindeki tüm yeni görüntülerin yayımlanma süresi uzatılacak ve görüntüler yalnızca olay bazında, acil ve kritik görev ihtiyaçları ya da kamu yararı söz konusu olduğunda paylaşılacaktır" ifadelerine yer verdi.
Belirlenen alan, daha önce yapılan bir açıklamada, "İran'ın tamamı ile bölgedeki müttefik üsler, Körfez ülkeleri ve mevcut çatışma bölgeleri" olarak tanımlanmıştı.
2010 yılında eski NASA bilim insanları tarafından kurulan ve görüntüleri medya kuruluşları ile araştırmacılar tarafından yaygın şekilde kullanılan Planet Labs, yeni uygulamanın çatışmanın sonuna kadar sürmesini beklediğini belirtti.
Şirket, 10 Mart'ta da savaş nedeniyle Ortadoğu'ya ait görüntülere erişimde ilk etapta getirilen 96 saatlik gecikmeyi iki haftaya çıkardığını duyurmuştu.
Uydu görüntüleri alanındaki diğer büyük sağlayıcılardan biri olan ve daha önce Maxar adıyla bilinen Vantor da önemli kısıtlamalar açıkladı.
Normal koşullarda Planet Labs'ın görüntüleri, uydularının ilgili bölgenin üzerinden geçmesinden birkaç saat sonra büyük ajanslar dahil müşterilere sunuluyor.
Kaynak: Mepa News
