İran sınır güçleriyle Taliban arasında çatışma

İran sınır güçleriyle Taliban arasında çatışma

İran ile Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban arasında son dönemde su hakları sebebiyle gerginlik yaşanıyor.

Gün içerisinde İran-Afganistan sınırındaki bir karakol yakınlarında iki ülke güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, iki İranlı sınır muhafızı ile bir Taliban savaşçısı öldü.

Yerel medyanın bölgedeki kaynaklara dayandırarak aktardığı haberlere göre, İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Hirmend ilçesindeki Sasuli Karakolu yakınlarında Taliban'ın sınır güçleri ile İran sınır muhafızları arasında çatışma çıktı.

İran devlet televizyonu, iki tarafın sınırdaki askeri yetkililerinin çatışmanın nedenini değerlendirmek için toplantı yaptığını duyurdu.

Taliban, İran'ı suçladı

Afganistan Savunma Bakanlığı, İran askerlerinin Nimruz eyaletinin Kang ilçesine bağlı sınır bölgesinde ateş açmasının iki taraf arasında çatışmalara neden olduğunu duyurdu.

Bakanlık, "savaş başlatmak için bahaneler üretmenin ve olumsuz davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını" ifade ederek, Taliban yönetiminin, herhangi bir sorunu çözmenin en makul yolu olarak diyaloğu gördüğünü belirtti.

Sistan ve Belucistan Ulaştırma ve Karayolları Genel Müdürü Ayub Kurd ise İran-Afganistan sınırındaki son çatışmalar nedeniyle Afganistan ile Malik sınırındaki tüm ticari faaliyetlerin ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğunu duyurdu.

İran: "Taliban'ın ateşine karşılık verildi"

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutan Yardımcısı Kasım Rızayi ise yerel saatle 10.00 sularında Taliban güçlerinin sınırdaki Sasuli Karakolu'na ağır silahlarla ateş açmaya başladığını ve İran sınır muhafızlarının da ateşe karşılık verdiğini açıkladı.

Rızayi, sona eren çatışmaların yeniden başladığını ve halen devam ettiğini aktardı.

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Ahmed Rıza Radan da İranlı sınır muhafızlarına "herhangi bir sınır ihlali ve saldırganlığına" kararlı şekilde karşılık verme talimatı verdi.

İran ile Taliban arasında son günlerde Hilmend Nehri üzerindeki su paylaşımı konusunda gerginlik yaşanıyor.

Taliban yönetimi, bölgedeki kuraklık nedeniyle Hilmend Nehri üzerindeki Keceki Barajı ve Kemal Han nehirlerinde su miktarının azaldığını ve bu yüzden İran'a su ulaşmadığını savunurken İran ise teknik bir heyetin barajları ziyaret ederek bu durumu teyit etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak: Euronews, Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum