İran Suriye'nin yeni yönetimini tehdit etti: "Durum bu şekilde kalmayacak"
Esed'in devrilmesinden bu yana üst düzey İranlı yetkililer Suriye'nin yeni yönetimine karşı defalarca düşmanca açıklamalarda bulundu.
İranlı yetkililerin Suriye'nin yeni yönetimine yönelik son düşmanca açıklamalarının ardından İran Devrim Muhafızları Komutanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran'ın “düşmanlarının” Suriye'de başarılı olduğunu ancak durumun değişeceğini söyledi.
Devlet medyası Devrim Muhafızları'nın baş komutanı Hüseyin Selami'nin şu sözlerini aktardı: “Suriye'de... düşmanlar amaçlarına ulaştılar ama durum bu şekilde kalmayacak.”
Selami, “Füzelerimiz bölgedeki herhangi bir düşman hedefini vurabilir ve düşmanın füze savunma sistemlerinin üstesinden gelebilir” diye ekledi.
İran, 13 yıllık savaşın ardından Aralık ayında Suriyeli gruplar tarafından devrilen eski Beşar Esed'in kilit müttefiklerinden biriydi. Esed'in devrilmesi, çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana rejimi mali ve askeri yardımlarla destekleyen Tahran için, büyük bir gerileme oldu.
Esed'in devrilmesinden bu yana üst düzey İranlı yetkililer Suriye'nin yeni yönetimine karşı defalarca düşmanca açıklamalarda bulundu.
Beşar Esed'in 8 Aralık'ta devrilmesinden iki hafta sonra İran lideri Ali Hamaney, Suriye'de “güçlü ve onurlu bir grubun” yükseleceği öngörüsünde bulundu ki bu Tahran'ın ülkede yeni bir vekil güç kurmayı planladığına dair bir işaret olarak yorumlandı.
İran'ın bu söylemi Arap Birliği'nin tepkisini çekmiş ve Arap Birliği aynı ay bir açıklama yayınlayarak “İran'ın Suriye halkı arasında ihtilafı körüklemeye yönelik açıklamalarını” reddetmişti.
Kaynak: Mepa News