İran: Suudi Arabistan ve Rusya petrol piyasasını ele geçirdi

İran: Suudi Arabistan ve Rusya petrol piyasasını ele geçirdi

İran, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol piyasasını ele geçirdiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump İran’ın petrol satışına yönelik yeni yaptırımlar getirmeye hazırlandığı bu dönemde İran’ın OPEC temsilcisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol piyasasını ele geçirdiğini söyledi.

Washington, Kasım ayına kadar İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirmek istiyor ve Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyeleri ile Rusya’yı oluşacak arz boşluğunu doldurmak adına daha fazla üretim yapmaları için teşvik etmeye çalışıyor.

İran Petrol Bakanlığı'nın haber ajansı SHANA’ya verdiği demeçte Hüseyin Kazempur Ardebili: “Rusya ve Suudi Arabistan küresel petrol piyasasına denge getirmeye çalıştıklarını iddia ediyorlar ama yaptıkları İran’ın pazardaki payını ele geçirmeye çalışmaktır. Trump’ın İran’ın küresel ham petrol piyasasına olan erişimini kısıtlama çabaları bütün pazarın Suudi Arabistan ve Rusya tarafından rehin alınmasına yol açmıştır. Suudi Arabistan ve BAE, OPEC platformunu ABD’nin bir oyuncağı haline getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Temsilci ayrıca Moskova ve Riyad’ı, kendi karlarını artırmak amacıyla İran’a uygulanması öngörülen yaptırımları sevinçle karşılamak ve destemekle suçlarken, bu durumun OPEC’in güvenirliliğine zarar vereceği uyarısında bulundu. 

Trump tarafından petrol fiyatlarını düşürmeleri hususunda baskı altına alınan OPEC ülkeleri ve destekçileri, 2017’den bu yana yürürlükte olan üretimi azaltma anlaşmasına son vererek Haziran ayında üretimi artırma kararı almıştı.

OPEC’in petrol üretimi bu tarihten itibaren artmış olsa da, Suudi Arabistan hala söz verdiği miktarda üretim artışı gerçekleştirmedi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.