İran, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında doğal gaz takası anlaşması

İran, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında doğal gaz takası anlaşması

İran, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında önemli bir doğalgaz ticareti anlaşması imzalandı.

İran devlet haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran, Türkmenistan ve Azerbaycan yılda 2 milyar metreküpe varan bir gaz takas anlaşması imzaladılar.

İran Petrol Bakanı Cevat Ovci devlet televizyonuna verdiği demeçte takas anlaşması kapsamında İran'ın Türkmenistan'dan gaz alacağını ve eşdeğer bir miktarı Astara sınırındaki Azerbaycan'a teslim edeceğini söyledi.

IRNA'nın haberinde, "Türkmenistan, imzalanan üçlü anlaşma kapsamında Azerbaycan'a günde 5-6 milyon metreküp doğal gaz satacak" ifadeleri yer aldı.

Ovci ayrıca İran'ın Türkmenistan ile devam eden bir gaz borcu anlaşmazlığını çözmek için harekete geçtiğini, İran'ın Türkmenistan'a borçlu olduğunu, 2017 yılının sonlarında İran'a teslim edilen gaz için 1,8 milyar dolar ödeme yapmaları gerektiğini söyledi.

Rusya'nın ardından dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip olan İran, devasa rezervleri ile orantılı bir üretim yapamadığından ve ülkede doğal gaz israfı had safhada olduğundan, 1997'den bu yana Türkmenistan'dan doğal gaz ithal ediyor.

Türkmenistan'dan doğal gazı oldukça ucuz rakamlardan ithal eden İran 2001'den bu yana Türkiye'ye oldukça pahalı rakamlardan gaz ihracatı yapıyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.